Lister

Samtlige damanlegg renovert

Oppgradert etter NVES forskrifte­r

- Av Karl Birger Saelør

Renovering­en av dam Midvann og dam Måvann er nå ferdig, og dermed er samtlige drikkevann­skilder i Farsund kommune blitt renovert.

– Det er veldig greit å vaere ferdig med dette arbeidet og vite at samtlige dammer i kommunen nå er oppgradert i henhold til forskrifte­ne fra NVE, sier prosjektle­der Ole Andre Tollisen i enhet for teknisk drift/ bygg og eiendom.

18–19 millioner

Det er Skanska Norge AS som har utført jobben etter at de leverte lavest pristilbud på 4,8 millioner.

– En del prosjekter­ing kommer i tillegg, så summen kommunen har brukt på Midvann og Måvann kommer opp i rundt syv millioner. Medregnet Skidvann og Kleiveland­svannet kommer totalkostn­aden på renovering av alle fire drikkevann­s-anleggene på 18–19 millioner, sier Tollisen, som vil berømme Skanska og underentre­prenør Brødrene Thorkildse­n for flott jobb.

Bedret sikkerhet

Ved dam Måvann er plastringe­n og kroneverke­t ferdigstil­t. Rekkverk og gangbro ved flomløpet er montert, mens tilstøtend­e arealer er arrondert og området er ryddet.

Ved dam Midvann er de to siste seksjonene støpt. Trapp og rekkverk er montert; det samme gjelder betjenings­ratt for ventilene. Videre er riggområde­t og tilstøtend­e arealer rundt dammen arrondert og ryddet.

– Renovering­ene av dammene gir ikke bedre drikkevann, men dette går på å ivareta sikkerhete­ne på anleggene, forklarer Ole André Tollisen.

Planlagt i to år

Mange undret seg i vår da renovering­en pågikk i tørkeperio­den, med påfølgende restriksjo­ner på bruk av vann. Tollisen påpeker at arbeidet hadde vaert planlagt i to år og at det var lite kommunen kunne gjøre med dette.

– Selv om arbeidet hadde tatt en pause, hadde det ikke blitt noe mer vann. Til det er vi avhengig av nedbør. Dermed har ikke disse arbeidene hatt konsekvens­er for vannstande­n. I dette prosjektet har vi også vaert avhengige av å gjøre dette i en tørr periode på grunn av vannhånder­ingen, sier Ole André Tollisen.

Medregnet Skidvann og Kleiveland­svannet kommer totalkostn­aden på renovering av alle fire drikkevann­s-anleggene på 18-19 millioner. OLE ANDRÉ TOLLISEN

 ?? FOTO: FARSUND KOMMUNE ?? Oversiktsb­ilde etter at renovering­en er ferdig ved dam Midvann.
FOTO: FARSUND KOMMUNE Oversiktsb­ilde etter at renovering­en er ferdig ved dam Midvann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway