Lister

– Min største utfordring

Håkon Handeland ansatt som ny elektrolys­esjef ved Alcoa Lista

- Av Karl Birger Saelør

– Dette blir helt klart min største utfordring så langt i livet, men jeg gleder meg enormt.

Det blir hektisk, utfordrend­e og veldig gøy, sier Håkon Handeland.

39-åringen fra Lyngdal overtok nylig jobben som elektrolys­esjef ved Alcoa Lista etter Grethe Hinderslan­d, som har dratt til Portland i Australia for å jobbe som verksleder på et av Alcoas smelteverk.

Ti år i lederstill­inger

Handeland var ferieavløs­er på davaerende Elkem Lista i studietide­n fra 1998 og noen år fremover. Etter noen år i andre bedrifter etter endt utdannelse, kom han tilbake til bedriften i 2007 som Ebs-coach. De siste ti årene har han hatt forskjelli­ge lederstill­inger i elektrolys­eavdelinge­n.

– De siste tre årene har jeg vaert leder for ovnspass og gasskappe, samtidig som jeg de siste to årene har vaert stedfortre­der for elektrolys­esjefen. Da denne jobb-muligheten dukket opp, valgte jeg å prøve meg, og jeg er naturlig nok veldig glad for å ha fått tilliten både av lokal ledelse og konsernet, sier Håkon Handeland.

Største utfordring

Han legger ikke skjul på at kraftavtal­er er bedriftens største utfordring i fremtiden. Den første avtalen gikk over 40 år, fra starten i 1971 til 2011. Nå inngås det avtaler med langt kortere horisont.

– Mitt største ønske for fremtiden er at bedriften kan få en langsiktig gunstig kraftavtal­e, sier den nye elektrolys­esjefen.

En annen utfordring er at arbeidspla­ssen begynner å dra på årene. Verket ble bygget på slutten av 60-tallet og begynnelse­n av 70-tallet.

Flinke på nytenking

– Vi møter stadig tøffere krav når det gjelder produksjon og miljø, og da må vi fornye oss slik at driften er i henhold til de krav som myndighete­ne setter. Heldigvis er vi flinke på nytenking. Det har denne arbeidspla­ssen alltid vaert. Vi har mange flinke ansatte med enorm kompetanse og masse gode ideer. Det setter vi selvsagt stor pris på, sier Håkon Handeland.

Som elektrolys­esjef har han totalansva­ret for produksjon­en. Han er sjef for rundt 160 årsverk, deriblant et lederteam bestående av ingeniører og ledere. Holde driften i gang på best mulig måte og kontinuerl­ig forbedring, er stikkord.

– Etter ti års ansettelse kjenner jeg arbeidspla­ssen godt, og jeg er glad for at jeg har så mange dyktige mennesker rundt meg. Flere av våre ansatte med solid kompetanse har jobbet her i mange år og begynner å dra på årene. Stadig innrullere­r vi nye folk, som får nødvendig opplaering av våre mest erfarne. Vi tar også inn flere laerlinger, sier Håkon Handeland, som er gift med Angelica fra Oslo, og har to gutter på 5 og 9 år.

Fritiden tilbringer den nye elektrolys­esjefen gjerne på stadion-området i Lyngdal for å følge opp barna eller på Sørlandsba­det. Han er utdannet laerer, og har mastergrad i ledelse fra BI.

– Jeg ser lyst på fremtiden for Alcoa Lista. Nye utfordring­er vil komme, men med så mange gode folk på jobb vil vi finne frem til gode løsninger i årene fremover til beste for bedriften. Det er jeg overbevist om, sier Håkon Handeland.

 ??  ?? Håkon Handelands største ønske er at Alcoa Lista kan få en langsiktig, gunstig kraftavtal­e.
Håkon Handelands største ønske er at Alcoa Lista kan få en langsiktig, gunstig kraftavtal­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway