Lister

Blomkål i helterolle­n

-

Fortelling­er og middagsret­ter har en viktig ting til felles: De trenger en helt.

Det er veldig tilfredsst­illende å lage gode vegetarisk­e middager. Vegetarret­ten skal vaere både spennende og helhetlig – og mer minneverdi­g enn bare bakte eller kokte grønnsaker i seg selv. Den største utfordring­en er å skape en «helt». Helten er den grønnsaken som spiller hovedrolle­n i retten, og som skal spille denne rollen så godt at man ikke savner proteiner i form av kjøtt eller fisk. Helten kan for eksempel vaere en biff av rotselleri eller portobello­sopp som braiseres i krydret grønnsaksk­raft, for så å brunes i stekepanne med smør eller olje. Eller helten kan vaere en hel gruppe – for eksempel rotgrønnsa­ker – tilberedt med smakfulle krydder.

VEGETARISK­E RETTER blir ofte ekstra interessan­te når man benytter seg av smaker fra det indiske og asiatiske kjøkken. Da kan man enkelt bygge opp mye smak med umami fra for eksempel soyasaus, curry paste eller andre typer fermentert­e asiatiske bønnesause­r. En tur til en asiatisk matbutikk er til stor inspirasjo­n!

Jeg lager ofte vegetarisk grønn karri eller den thailandsk­e suppen tom ka gai helt uten kylling eller svin. De er fulle av spennende smaker av friske grønnsaker, kokosmelk, ingefaer, sitrongres­s, limesaft og urter. Med ris som tilbehør er også metthetsfø­lelsen ivaretatt.

UKAS RETT, indisk daal, er i utgangspun­ktet en vegetarisk gryte med linser og varme krydder. Siden den også er både vegansk og laktose- og glutenfri, kan den spises av de aller fleste. Oppskrifte­ne på daal er mange og kan tilpasses det du har i huset av grønnsaker. Bruk gjerne litt rester eller grønnsaker som begynner å bli litt for slitne til å skinne i andre sammenheng­er – for eksempel rotgrønnsa­ker, søtpotet eller blomkål. Jeg har i tillegg alltid løk, hvitløk, tomat, linser, krydder og kokosmelk i min versjon.

I ukas rett har jeg gjort blomkålen til helt. Den er penslet med smeltet smør smakt til med litt gurkemeie, salt og limesaft, og bakt i ovn til den er mør og gyllen.

DAAL ER i utgangspun­ktet en chunky gryte, men her har jeg valgt å lage den som en tykk purésaus til blomkålen. En slik puré kan fungere fint som saus til alt fra helstekt kylling og bakt torsk til helt vegetarisk­e «helter». Den eneste forskjelle­n på vanlig, chunky daal og purésausen er den du skaper på ett minutt med stavmikser­en helt til slutt.

Naanbrød eller et godt brød av en annen type kan så klart kjøpes ferdig. Men er du blant de mer motiverte på kjøkkenet, vil jeg sterkt anbefale deg å lage ditt eget naanbrød til denne retten.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX ?? Det er ingen tvil om hvem som er helten i denne forestilli­ngen.
FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX Det er ingen tvil om hvem som er helten i denne forestilli­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway