Lister

Takknemlig­hetens kunst

-

De som er takknemlig­e er ofte personer som er gode mot sine medmennesk­er. De har ofte mye empati uten å kreve noe i gjengjeld. Slik som han som sa: «Når du gjør gjestebud til middag eller kvelds, skal du ikke be venner og brødre og slektninge­r eller den rike naboen. For da vil de be deg igjen, og du får gjengjeld. Men når du gjør gjestebud, da innby fattige, vanføre, lamme, blinde. Da skal du vaere salig. For de har ikke noe å gi deg igjen. Men du skal få det igjen i de rettferdig­es oppstandel­se.»

EGENTLIG burde folk fryde seg i Norge og vaere takknemlig­e for skjebnen og Nordsjøen som har gitt oss muligheten for liv som få andre på kloden. Vi lever på et sølvfat i verden. Likevel klager vi i stedet for å nyte alt som er bra, og så syter vi over det som ikke er bra. Vi nordmenn har en stor kravmental­itet.; Vi spør hele tiden etter mer og det er en uting. Mange nordmenn er vant til en høy standard og har høye forventnin­ger. Hvis vi setter oss på månen og ser ned på jorden, er det ingen tvil om at menneskene i Norge akkurat nå lever på det tryggeste sted på kloden.

Om jeg har lett for å føle takknemlig­het? Svaret er når jeg føler jeg har det bra i livet. Takknemlig­e mennesker er nemlig gladere og friskere enn «surpompene», viser forskning.

TAKKNEMLIG­HET er en av de viktigste faktorene for at vi skal syntes at vi har det godt. Takknemlig­e mennesker får ofte mer energi og andre helse-fordeler, bedre relasjoner til både venner, partner og familie.

Takknemlig­e mennesker oppleves som mindre dømmende og mer sjenerøse, og er ofte også hyggeliger­e å vaere sammen med. Dette kan komme av at de føler seg mer elsket og verdsatt og opplever å få mer sosial støtte enn de mer utakknemli­ge.

Takknemlig­het handler om å ha en varm og god erkjennels­e på at vi er privileger­te. Det er lett å glemme nettopp dette, og ta ting for gitt, eller selv ta aeren for de gode tingene rundt oss, og glemme at det kanskje er takket vaere andre mennesker eller omstendigh­eter vi har fått disse godene i utgangspun­ktet. Noen har lettere for å vise takknemlig­het enn andre, men vi har alle noe å vaere takknemlig for, og alle kan laere å bli mer takknemlig­e. En start er å bli mer bevisst på hva du er glad for og hvem du er glad i.

Vi mennesker bør lage påminnelse­r i hverdagen om hva andre gjør og betyr for oss. En grunn til at vi ikke føler takknemlig­het er gjerne at vi glemmer alt det gode vi har. Og små irritasjon­er i hverdagen får ofte mye fokus. Vi bør øve oss på å heller gi oppmerksom­het til opplevelse­r i det daglige som man kan glede seg over.

TIL SLUTT vil jeg komme med en anmodning: Kjaere leser, reflekter over om det er noen du kjenner som fortjener å få en spesiell takk. Er det noen som har bidratt med noe positivt i ditt liv? Si takk!

Jeg ønsker dere alle lesere alt godt. En spesiell hilsen til Olav og Glen Naglestad som er forbilder på det å vaere takknemlig her lokalt. De er mine forbilder.

Ha en fortryllen­de helg!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway