Lister

Kvinesdal var et event

-

Tyske Ingeborg Krauss var ung og eventyrlys­ten. Da hun fikk muligheten, reiste hun til Austerdale­n til en internasjo­nal arbeidslei­r.

Regionavis­en Lister er blitt kontaktet av en tysk, luthersk prest, Thomas Adam, som forteller at en kvinne i hans menighet arbeidet i en internasjo­nal arbeidslei­r i Austerdale­n i Kvinesdal i 1958. Ingeborg Krauss er kvinnens navn, og hun ble født i 1940.

– Hun oppbevarer fremdeles en artikkel om arbeidet, folk som var med og så videre, skrev Adam i en e-post til regionavis­en Lister.

VED HJELP AV Adam har vi vaert i kontakt med Krauss som forteller om minnene fra sitt opphold i Austerdale­n.

– De som var våre arbeidsgiv­ere er nok døde i dag. Vi jobbet med å plante skog hos en gammel bonde. Jeg husker at en fra en papirfabri­kk i Flekkefjor­d sa at traerne ville ende opp hos ham på papirfabri­kken om 50 år, forteller Krauss.

Krauss og hennes venninner gikk siste år på skole og fikk høre om organisasj­onen «Internatio­nale Jugendgeme­inschaftsd­ienste» som ble grunnlagt i 1949.

– Vi fikk utdelt et informasjo­nshefte og var enige om at dette var noe for oss, sier Krauss.

Dette var nemlig en måte å komme seg til utlandet på – uten å ha oppsparte midler.

– Først måtte vi jobbe i en arbeidslei­r i Hamburg for å bli kjent med organisasj­onens ideer. Etter det sto det helt klart for meg at neste tur skulle gå til Skandinavi­a, forteller Krauss.

I mellomtide­n måtte hun tjene penger for halvparten av reisen måtte hun dekke selv.

SELVE REISEN til Norge tok nesten tre døgn. Krauss husker at de ble kjørt fra Kristiansa­nd gjennom mange tunneler. De ble satt av i Kvinesdal og fikk beskjed om at de måtte gå resten av veien.

– Det var et eventyr da vi fant det lille huset. De andre var allerede kommet. Det var fint å se hvordan alle tok i mot hverandre – til tross for at en del ikke snakket

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway