Lister

– En skandale

Henriette Skjaevelan­d: – Det var helt absurd å komme ut dit

- Av Cecilie Nilsen

– Hvor vanskelig kan dette vaere? spør Knut Arild Nordli. Han mener tre år med omkjøring på E 39 i Lyngdal er en skandale.

Et vindu i 2. etasje på Søndre Katland fyr utenfor Farsund gav etter under stormen «Knud». Det endte med store ødeleggels­er innvendig.

– Da jeg så de spektakula­ere bildene som Magne Storøy hadde tatt av Katland fyr på fredagen, fryktet jeg at noe hadde gått galt der ute, sier Henriette Skjaevelan­d i Foreningen Søndre Katland fyr.

Skjaevelan­d hadde rett i sine antakelser, noe hun fikk bekreftet da hun var i land på Katland på fredag - en uke etter stormen «Knud».

I første omgang turte hun ikke å åpne inngangsdø­ren. Og da hun tok runden rundt fyret, så hun at et vindu i 2. etasje var slått inn.

Halv meter med vann

– Havet har skylt inn og revet med seg møbler, panel og takbord. Panel og andre ting er skylt ned trappa. I 1. etasje er det merker på veggene som tyder på at det har stått en god halvmeter med vann, forteller Skjaevelan­d, som forklarer at en ventil på utsiden av bygningen har gitt etter for vanntrykke­t inne i bygget.

Under vinduet som gav etter for naturkreft­ene stod et bord laget av en gammel dør og noen stoler. Dette er også skylt bort. Kledningen var tatt bort i dette rommet, og noen støtter var satt opp for å holde taket. Disse er borte, og i tillegg har havet tatt med seg noen av takbordene i rommet.

Kikkerten

–Det underligst­e er at en kikkert som stod i vinduskarm­en i et helt annet rom i 2. etasje, ble funnet nede i 1. etasje. Det sier litt om hvilke krefter som har vaert i sving, sier hun.

På alle gulv ligger det sand og grums etter herjingene. Før stormen «Knud» kom, manglet bare den siste støvsuging­en over gulvene på Søndre Katland fyr.

– Vi har tatt alt det utvendige der ute, og gledet oss til å ta fatt på det innvendige. Vi manglet bare støvsuging­en, så det er ganske tragikomis­k å se hvordan der ser ut nå, sier Skjaevelan­d, som medgir at hun stod med klump i halsen da hun fredag ventet på å bli plukket opp igjen på brygga.

– Helt absurd

– Det var helt absurd å komme ut dit og se det så herjet. Jeg vet at de som bodde på Katland før en gang fikk et kjøkkenvin­du slått inn. Man skjønner nå enda bedre at det er heftig der ute, slår Skjaevelan­d fast.

Selv om Katland-ildsjelen beskriver ødeleggels­ene som tragisk, ler hun tross alt.

– På neste tur ut skulle jeg ta med hjem potetene jeg hadde satt der ute. Nå kan man trygt si at det ikke er en smule poteter igjen.

Skjønner nå enda bedre at det er heftig der ute. HENRIETTE SKJAEVELAN­D.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAGNE STORØY ?? «Knud» herjet med Katland fyr. Bildet er fra stormen på fredag.
FOTO: MAGNE STORØY «Knud» herjet med Katland fyr. Bildet er fra stormen på fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway