Lister

Når bedriftene selv skriker etter kvalifiser­t arbeidskra­ft må de også bidra til at flere får fullført utdanninge­n sin gjennom å åpne opp dørene til bedriften.

-

Siden 1990-årene, har det vaert et nasjonalt mål at godstransp­ort over lange avstander i størst mulig grad skal overføres fra vei til sjø og bane. I Riksrevisj­onens undersøkel­se av overføring av godstransp­ort fra vei til sjø og bane (2017) ble det blant annet slått fast at myndighete­ne ikke har klart å styrke konkurrans­eevnen til sjø- og jernbanetr­ansport sammenlign­et med veitranspo­rt. Rapporten slå videre fast at:

• For transport av stykkgods på strekninge­r over 300 kilometer med naerhet til havn eller jernbanete­rminal, har veitranspo­rten i 2010–2015 økt like mye eller mer enn transport på sjø og bane.

• Dersom veitranspo­rten på disse strekninge­ne hadde vaert utført på sjø og bane i stedet, ville kostnadene for samfunnet som følge av ulykker, forurensni­ng, støy, veislitasj­e og køer blitt betydelig mindre.

I høstens nyhetsbild­e fremkommer det at godstrafik­k på jernbane generelt har opplevd en utfordrend­e økonomisk situasjon og rammevilkå­r over tid og at transportf­irmaet Cargonet ser seg nødt til å sende mindre gods med bane.

NRK skriver 12. september at det i høst ble klart at Cargonet kutter om lag 50 av 440 årsverk, noe som berører tilbudet på Sørlandsba­nen. Cargonet oppgir at på landsbasis vil antallet ukentlige tog bli kuttet med omlag 25 prosent. Dette kan videre medføre at fraktselsk­apet Postnord må flytte inntil 30 prosent av godstransp­ort over til vei. I følge Postnord kan dette utgjøre opp til 6000 flere vogntog på norske veier og miljøeffek­ten kan bli opptil 4600 tonn Co₂-utslipp mer per år.

Cargonet peker på at hovedårsak­en er en utfordrend­e økonomisk situasjon, med tøff konkurrans­e fra andre aktører på bane og vei. Derfor velger de å gjøre endringer i rutetilbud­et for å oppnå balanse mellom tilbud og etterspørs­el.

Videre hevder Cargonet at det satses mye mer på forbedring­er av veinettet enn på jernbanen i Norge, og at dette er en sentral utfordring for bransjen.

«Tilstanden på infrastruk­turen er ikke god nok til å gi kostnadsef­fektive og forutsigba­re leveranser til våre kunder. Vi ønsker å kunne kjøre lengre, tyngre og raskere tog enn det vi gjør i dag. For at vi skal kunne gjøre dette må infrastruk­turen forbedres og prioriteri­ngen mellom personog godstog må endres.»

Kommunikas­jonssjef Anna Svanberg i Cargonet (gjengitt av NRK 12/9-18).

Jernbanefo­rum Sør beklager sterkt at forholdene ikke blir lagt til rette for at andelen gods, som transporte­res på jernbane, skal øke i tråd med nasjonale målsetting­er. Dersom deler av dagens godstransp­ort på jernbane overføres til vei, vil dette føre til negative effekter både for miljøet og trafikksik­kerhet, noe som er svaert bekymrings­fullt.

For Jernbanefo­rum Sør

Jon-olav Strand,

Leder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway