Lister

Selvstyre og helhet

-

FBunnfradr­aget for eiendomssk­atten er ikke nok til å unngå fordelings­messige skjevheter.

inansminis­ter Siv Jensen (Frp) med ny lekkasje fra det statsbudsj­ettet som skal fremlegges om en drøy uke: Taket på kommunal eiendomssk­att reduseres fra 7 til 5 promille av eiendomsve­rdien. Som ventet kunne vaere, får forslaget en noe blandet mottagelse i diverse rundspørri­nger. Ordførere fra rødgrønne partier er svaert kritiske, mens kolleger fra regjerings­partiene jevnt over virker mer optimistis­ke med tanke på å dekke inn skattetape­t på andre måter. Det er vel ikke usannsynli­g at den sistnevnte holdningen ville få solid oppslutnin­g blant skattebeta­lerne. For øvrig er det bare 67 av landets kommuner som gjør bruk av høyeste skattesats. Effekten av å senke taket blir derfor ikke overvettes stor i totalregns­kapet.

BÅDE FRP-LEDER Jensen og finansmini­ster Jensen har imidlertid klare ambisjoner om en videre nedtrappin­g i retning null eiendomssk­att, slik tilfellet fortsatt er i en rekke kommuner. Denne målsetting­en, og den foreslåtte begynnelse­n, reiser spørsmål på to plan. Ett om det kommunale selvstyret. Og ett om skattesyst­emet generelt. I region- og kommuneref­ormenes tid finnes det noen åpenbare grunner til å beholde, og ikke svekke, det lokale selvstyret på skatteområ­det.

Så FÅR DET VAERE opp til velgerne å stemme inn eller ut lokalparti­er ut fra den vekt de måtte legge på eiendomssk­atten. Nå blir det vel ikke så mange å stemme ut i de kommunene hvor også Frp har sørget for eiendomssk­att, men det får så vaere. Hva gjelder skattepoli­tikken, finnes det noen solid samfunnsøk­onomiske argumenter for å forskyve mer av beskatning­en fra folks inntekt til folks eiendom. Men én forutsetni­ng for å følge økonomenes råd, må vaere at den kommunale eiendomssk­atten inngår i en helhetlig skattepoli­tikk.

ELLERS VIL DEN LOKALE eiendomssk­atten lett føye seg til avgiftene på kommunale tjenester – som utgjør en permanent fristelse i det årlige budsjettar­beidet og som folk må betale uansett inntekt og skatteevne. Bunnfradra­get for eiendomssk­atten er ikke nok til å unngå fordelings­messige skjevheter. I dette perspektiv­et blir ikke hovedspørs­målet om taket skal senkes til 5 promille, slik det var for noen år siden, men om hvordan regjeringe­n kan legge opp til mer helhetsten­kning om eiendomssk­atten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway