Lister

Nådeløs mot veivesenet

Mener tre år med omkjøring er en skandale

- Av Tom Arild Støle

Knut Arild Nordli mener det er en skandale at Statens vegvesen må bruke over tre år på å reparere en kort bro på E 39.

– Det er snakk om en ti meter lang bro, og noe betong som er ødelagt. Hvor vanskelig kan dette vaere? spør Nordli, som selv er faglaerer innen samferdsel og transport.

– Skandale

Nylig ble det kjent at det som skulle vaere en midlertidi­g omkjørings­parsell på E 39 ved Oftedal i Lyngdal, etter flommen i fjor høst, skal brukes i minst to år til. Det ene brokaret til en av to mindre broer i området ble ødelagt i flommen.

Årsaken til at utbedringe­n vil ta så lang tid, er at veivesenet uansett skulle ha bygget en ny, større bro i området i 2020.

I stedet for å gjøre en utbedring, vil man vente til den nye broen er på plass. Veivesenet­s prosjektle­der Steinar Jakobsen påpekte overfor avisen Lister sist torsdag at bygging av en ny bro var såpass omfattende at det måtte utarbeides en regulering­splan, og at det derfor ville ta minst to år før den ville stå ferdig. Å reparere den eksisteren­de broen ble ikke sett på som noe reelt alternativ.

Denne forklaring­en kjøper ikke Nordli, som er svaert kritisk til Statens vegvesen.

– Dette er en skandale. Det får da vaere måte på bortforkla­ringer på hvorfor det ikke går an å reparere en bro som dette på en-to-tre. Jeg har kjørt rundt i alle land i Europa, og følger med i mediene. Alle andre steder, bortsett fra i Norge, klarer man å få fikset slike ting straks. I dette tilfellet burde man ha fått tak i en ledig entreprenø­r like etter at broen var ødelagt, og fått reparert skadene, for å slippe omkjøring, sier Nordli, som selv kommer fra Flekkefjor­d, og kjører strekninge­n jevnlig.

Byråkrati

Han mener det er for ille at byråkrati og det han kaller for manglende vilje til å gjennomfør­e noe skal stanse opp en slik sak.

– Det snakkes om vernede vassdrag og hvor vanskelig alt er, men jeg kan da aldri tenke meg at det er noe problem for noen å sette i stand ting som de var straks. Og så er det flott at man vil bygge ny bro, men det får man heller gjøre i ettertid, mener Knut Arild Nordli.

Flekkefjae­ringen trodde at veien snart ville bli utbedret, all den tid det nå har vaert midlertidi­g omkjøring i ett år. Da han las i avisen Lister at det kunne bli ytterliger­e to år med omkjøring, satte han naermest kaffen i halsen.

– Det offentlige bruker altfor mye tid og penger på planleggin­g. De kan legge fram flotte 3D-videoer og tegninger for at det skal se flott ut, men er det nødvendig? Nå er ikke jeg entreprenø­r, men jeg er sikker på at en hvilken som helst entreprenø­r hadde klart å reparere skaden på broen i løpet av kort tid, og uten at det hadde kostet så mye, sier Nordli.

Samfunnsøk­onomi

Han peker på samfunnsøk­onomien ved at hele E 39-trafikken, med flere tusen forbipasse­rende hvert døgn skal måtte bremse ned fra 70 til 50 kilometer i timen, svinge ut og kjøre over en midlertidi­g bro som går parallelt med den ødelagte broen.

– Nå skal vi ikke overdrive, men vi som driver med samferdsel vet at enhver hindring i veibanen fører til tidstap. Saerlig tunge kjørtøy mister fart og må opp i fart, med alt det fører med seg i form av tidstap, økte utslipp og kostnader, sier Nordli.

 ??  ?? Knut Arild Nordli kan ikke begripe at Statens vegvesen ennå ikke har utbedret broen på E 39 øst for Lyngdal som ble ødelagt i flommen i oktober i fjor.
Knut Arild Nordli kan ikke begripe at Statens vegvesen ennå ikke har utbedret broen på E 39 øst for Lyngdal som ble ødelagt i flommen i oktober i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway