Lister

Samlermess­e vekket mange

- Av Cecilie Nilsen

– Vi satt ofte på i disse togvognene under krigen. Dette var moro å se igjen.

Olaf Staalesen fra Tjørve studerer bildene Leif Tore Hellang har samlet fra krigen. Bildene er utstilt på samlermess­en på Vanseheim. En hel plansje viser bilder fra «Lundebanen», som gikk fra Lundevågen og ut til flere steder på Lista.

– VI BLE GJERNE med fra Tjørvenese­t. Blant annet satt vi på til flyplassen. Tyskerne hadde også et stort verksted på jordet vårt på Tjørve, så jeg husker dette godt, forteller Staalesen, og minnes at de også gjorde vondt for tyskerne av og til:

– I påska 1943 stod vognene på heia på Lista. Vi ungguttene slapp vognene. De stod i nedoverbak­ke, og ble liggende i en haug. Vi trodde vi hadde den tyske vakta etter oss, og gjemte oss i kjelleren til en kamerat i en time etterpå.

Like etter at Olaf Staalesen har kikket på bildene fra krigen, finner også Christoffe­r Brastad, Karl Mathingsda­l og Jørgen Mathingsda­l (1) bildene interessan­te.

– VI ER HER for å få med oss historie. Det er interessan­t å se på bilder og annet fra før i tida, forteller Mathingsda­l.

Både unge og gamle kommer jevnt og trutt innom Vanseheim denne lørdagen for å kikke på alt samlermess­en til Farsund Filatelist­forening har å by på.

– Det er Farsund Filatelist­forening som arrangerer, men her vises ikke bare frimerker. For å gjøre samlermess­en litt bredere viser vi også frem flere samlinger. I dag finner man derfor innslag av mange hobbyer, forteller Leif Tore Hellang fra arrangemen­tskomiteen.

Hellang og Karl Johansen viser frem noe det som stilles ut, alt fra postkort, bøker og konvolutte­r til aviser og gjenstande­r.

– Disse gjenstande­ne er laget av russiske fanger under krigen, forteller Johansen, og viser frem diverse leker og tinnbokser plassert i en glassmonte­r. I en annen glassmonte­r ligger flere ting fra krigen. Blant annet to plakater med pålydende tekster: «Avlevering av gummistøvl­er» og «Advarsel røde toppluer».

BLANT POSTKORTEN­E er det motiver fra mudringen på Tjørve i 1911, de tre fyrtårnene på Lista fyrstasjon andre motiver fra en svunnen tid på Lista. Flere sjarmerend­e julekort var også stilt ut. Noen plansjer presentert­e en mangfold av gamle, lokale

 ??  ?? Olaf Staalesen syntes det var moro å se igjen togvognene han satt med med som ungdom under krigen.
Olaf Staalesen syntes det var moro å se igjen togvognene han satt med med som ungdom under krigen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway