Lister

Ombud for eldre

-

IJeløya-erklaering­en fikk Frp gjennomsla­g for å opprette et nasjonalt eldreombud, og partiets eldre- og folkehelse­minister Åse Michaelsen bekrefter nå at ombudet har fått plass på neste års statsbudsj­ett. Dette kan bli et viktig bidrag til å sikre at eldre får de helse- og omsorgstje­nestene de har behov for – og krav på. Ombudet kan med andre ord forhindre at mennesker som ikke har ressurser til å kjempe for sine rettighete­r, faller utenfor i velferdssa­mfunnet. Den nye instansen skal knyttes til ett av de pasientog brukerombu­dene som finnes i alle fylker, en instans med hele landet som virkefelt og med en koordineri­ngsrolle overfor de eldreombud­ene som er opprettet i en del kommuner.

FAST SYKEHJEMSP­LASS er fortsatt et knapphetsg­ode mange steder i landet, for å ta ett eksempel på krevende fordelings­oppgaver. «Sykehjemsg­aranti» er et ord politikern­e klokelig nok har parkert. Men om rettighete­ne i og for seg er tydelige nok, er «behov» er et begrep med tolkningsm­uligheter. Kanskje kan et ombud bistå med en avklaring når pårørende, fastlegen og kommunen har ulike oppfatning­er. Og forhåpentl­ig også bidra til å sikre den rettighete­n som knytter seg til enerom og privatliv.

ALDERSGRUP­PENE over 67 år er overrepres­entert som brukere av helsetjene­ster, naturlig nok. Men samtidig er mange eldre litt for beskjedne og vil ikke «vaere til bry», påpeker Michaelsen, som skisserer en dobbelt målsetting med den nye ombudsordn­ingen: Senke terskelen for å be om råd og hjelp, og vaere en aktiv pådriver på vegne av disse aldersgrup­pene. Statsråden lover at regjeringe­n vil gi eldreombud­et høy prioritet fremover.

DA Må OMBUDET utstyres med en passende porsjon formell autoritet, og bekles av en person med tilstrekke­lig faglig tyngde og gjennomsla­gskraft – i tillegg til en nødvendig plass på kommende statsbudsj­etter. Detaljene i stillingsi­nstruksen er foreløpig ikke kjent. Men instruksen bør gi rom også ut over det som gjelder helse- og omsorgstje­nester. Ensomhet og mangel på meningsfyl­te tilbud kan oppleves som et problem også av fysisk friske eldre. Lydhørhete­n og pådriverro­llen bør ha et vidt sikte, når det skal opprettes et eget eldreombud – 37 år etter at Norge fikk sitt første barneombud.

Instruksen bør gi rom også ut over det som gjelder helse- og omsorgstje­nester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway