Lister

Ønsker møte om Litleåna

Kommunen mener situasjone­n er alvorlig

- Av Olav Hoel

Det er ønskelig med et møte med NVE om Litleåna.

Kommunalsj­ef for samfunnsut­vikling, Tor Arne Eiken, i Kvinesdal kommune har sendt et brev til NVE hvor de sammen med Gjemlestad-jerdal elveeierla­g vil ha et møte med med dem dere for å informere om planer som er utarbeidet for Litleåna (strekninge­n Gjemlestad-jerdal). Her ønsker de også å diskutere hvordan de sammen kan samarbeide for å få gjennomfør­t tiltakene som er beskrevet i tiltakspla­nen.

– Med støtte fra blant annet Kvinesdal kommune og Fagråd for fisk har elveeierla­get nå fått gjennomfør­t et grundig arbeid med kartleggin­g av problemomr­åder og årsaksforh­old til uheldig erosjonen og sandflukt i Litleåna. Det er i tillegg laget egen rapport som beskriver tiltak for å stoppe dette. Tiltakene som er beskrevet her må imidlertid detaljpros­jekteres før gjennomfør­ing, skriver Eiken i brevet.

Store skader

I brevet vises det også til at det er store skader i Litleåna, og situasjone­n er alvorlig og til dels prekaer for å forhindre ytterliger­e forverring­er og eskalering av sandflukt og erosjon.

– På flere strekninge­r er vannhastig­heten nå så høy at det er massiv erosjon ved moderate vannføring­er. Samtidig er elva flere steder senket seg opp til to meter, det beskyttend­e gruslaget er borte og det er kun svaert lett eroderbar sand igjen. Samtidig er elva nå svaert degradert som leveområde for fisk og annet biologisk mangfold, de skissert tiltakene vil bedre de biologiske forholdene betrakteli­g. Skadeomfan­get og tiltakene er komplekst og det trengs detaljplan­legging for de enkelt vassdragsa­vsnittene slik at arbeidene blir gjort forsvarlig og på en kostnadsef­fektiv måte, skriver Eiken.

Samfunnsme­ssig

Han fortsetter:

– Sand fra Litleåna havner nede i sentrum hvor flomutford­ringene allerede er svaert store. Vi mener derfor problemene har stor samfunnsme­ssig betydning. Vi opplever å ha et veldig godt samarbeid med dere om utfordring­er knyttet til elveløpene i kommunen, og ønsker et møte med dere så fort dere har anledning for å drøfte hvordan vi kan komme videre med denne saken, avslutter Eiken brevet til NVE.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Litleåna.
FOTO: TORREY ENOKSEN Litleåna.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Kommunalsj­ef Tor Arne Eiken i Kvinesdal kommune.
FOTO: TOM ARILD STØLE Kommunalsj­ef Tor Arne Eiken i Kvinesdal kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway