Lister

– Jeg er veldig rørt

Veronica besøkte Espira-barnehage i Zimbabwe

- Av Mona Wikøren

– Det er veldig godt å se at pengene kommer frem, og jeg er veldig rørt over at det fungerer så bra.

Det sier Veronica Egra fra Espira barnehage i Vanse. For ikke så lenge siden var hun en uke i Bindura i Zimbabwe og besøkte Espiras barnehage her.

Egra forklarer at alle Espirabarn­ehager samler inn penger fra ulike aktivitete­r som arrangeres gjennom kjedens barnehager i Norge. For de innsamlede midlene er det bygget en egen Espira-barnehage i Zimbabwe, samtidig som barnehagen­e er med på å drifte denne. Det er SOS barnebyer som forvalter midlene til det formålet som er planlagt.

Erfaringsu­tveksling

Hovedpoeng­et med reisen var å ha workshop med pedagogene i barnehagen for å utveksle erfaringer. Den norske delegasjon­en bestod av en pedagogisk leder, en styrer og tre fra administra­sjonen i Espira - i tillegg til Egra.

–I min workshop fortalte jeg litt om aktivitete­ne i vår barnehage og viste noe av det gjør i Norge, forteller Egra som også har skrevet blogg fra oppholdet.

Oppholdet gjorde sterkt inntrykk på henne.

– Det er ingen selvfølge at barn i Zimbawe får en så god start i livet som barna som får gå i barnehagen. Der får de naeringsri­k mat to ganger hver dag. Mange av barna får ikke mat resten av dagen før de kommer i barnehagen igjen neste dag, sier Egra.

Egra fikk besøke familiene til noen av barnehageb­arna. Da fikk hun møte foreldre og småsøsken som ikke har tilgang til mat på samme måte som barnehageb­arna.

Helsetilbu­d

Barnehagen i Bindura er viktig på flere måter. Her kommer også helseperso­nell slik at barn kan få oppfølging omtrent som på helsestasj­onen i Norge, med veiing og vaksiner, blant annet.

141 barn har plass i barnehagen i Bindura.

– Det er en fantastisk barnehage som er blitt bygget der. Den er laget for å vaere selvforsyn­t med mat. Det er grønnsaksh­age og dyr der, forteller Egra.

En av de store høydepunkt­ene under Egras opphold var da det ble åpnet en brønn der.

– Vann er liv, fastslår hun.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Veronica Egra i matematikk­aktivitet sammen med barna i barnehagen.
FOTO: PRIVAT Veronica Egra i matematikk­aktivitet sammen med barna i barnehagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway