Lister

Nav-lederen: – Spesielle regler

Eøs-borgere må følge saerlige regler, ifølge Nav.

-

Nav-leder i Farsund, Arne Tregde, understrek­er at han ikke kan kommentere enkeltsake­r. Men på generelt grunnlag sier han at det for Eøs-borgere gjelder spesielle regler, i forhold til sosialhjel­p.

– For at personer skal ha rett på sosialhjel­p må man både ha lovlig opphold og fast bopel, sier Tregde.

Fra 2. februar 2018 skal Nav-kontoret også vurdere om Eøs-borgeren har lovlig opphold ved søknad om tjenester etter sosialhjel­psloven. Tidligere var det sånn at Nav-kontoret bare skulle vurdere om søker hadde fast bopel, får avisen opplyst.

Arbeids- og velferdsdi­rektoratet har utarbeidet en veileder ved vurdering av lovlig opphold for Eøs-borgere ved søknad om tjenester etter sosialhjel­psloven og tiltak etter arbeidsmar­kedsloven. Det fremgår blant annet at et registreri­ngsbevis alene ikke er tilstrekke­lig dokumentas­jon på at Eøs-borgeren har lovlig opphold på søknadstid­spunktet. Eøs-borgeren har selv plikt til å dokumenter­e at vedkommend­e fortsatt har lovlig opphold i møtet med offentlig myndighet.

I veilederen blir det også fremholdt at det ikke skal mye til for å få lovlig opphold for Eøs-borgere. Eøsborgere har også mulighet til å veksle mellom ulike oppholdsgr­unnlag, uten av oppholdsre­tten nødvendigv­is bortfaller. Ved vurdering av om oppholdet er lovlig skal det mest gunstige oppholdsgr­unnlaget for søkeren vektlegges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway