Lister

Mer fakta om Midtøsten

-

Tor Ole Rønning og Tove Kristensen har skrevet «Fakta om Midtøsten» i avisa. Ruth Tønnessen følger opp i sitt innlegg. Jeg har fokus på et Israel som har beveget seg svaert langt til høyre politisk.

OM korrupsjon. Både statsminis­ter Benjamin Netanyahu og forsvarsmi­nister Avigdor Lieberman har gjentatte ganger gjennom årenes løp vaert i politiets søkelys for korrupsjon og svindel. Første gang Netanjahu var i politiets søkelys var i 2000. Siste gang tiltalt av politiet for korrupsjon i februar 2018.

OM økende rasisme: Amnesty har kritisert Israel for dårlig behandling­en av afrikanske migranter. Miri Regev i regjerings­partiet Likud har flere ganger uttalt at afrikanske migranter er som «en kreft for Israel». Dette har resultert i voldelige opptøyer mot afrikanere.

OM etnisk forskjells­behandling: I juli 2018 vedtok Israel en svaert omdiskuter­t lov som sier at «retten til å utøve nasjonal selvbestem­melse i staten Israel er unik for det jødiske folk». Mange hevder Israel er i ferd med å bli et apartheid.

OM behandling av Israelske arabiske statsborge­re: Den svaert kontrovers­ielle forsvarsmi­nister Avigdor Lieberman, har uttalt at alle «Illojale israelske arabere bør halshogges med øks».

OM politisk kurs: I 2016 måtte Netanyahu og det høyreradik­ale partiet Likud ha hjelp av det ultranasjo­nalistiske partiet Yisrael Beiteinu («Israel er vårt land») for å oppnå videre regjerings­makt. Dermed fikk Israel sin mest høyrevridd­e regjering noen sinne.

OM politiske motstander­e: Moshe Ya’alon som var forsvarsmi­nister før Lieberman, hevder han trakk seg ut av den Israelske regjeringe­n fordi han ikke lengre kunne se på «den økende grad av ekstremism­e, vold og rasisme som er i ferd med å infiltrere store deler av det Israelske samfunnet».

OM løsning på Palestina konflikten: En høyreradik­al regjering kjører en uforsonend­e linje. Bosettinge­n av jøder fortsetter for fullt i alle okkuperte områder av Palestina.

OM Gazastripe­n: Omtales som «verdens største friluftsfe­ngsel». Ca. 2 millioner Palestiner­e er trykket sammen på et areal mindre enn Oslo under svaert dårlige forhold. Gaza utgjør 1 prosent av det historiske Palestina. Yngve Kronstad-johansen,

Farsund

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway