Lister

Mer samarbeid for å ta vare på våre eldre!

-

Eldre må bli sett og tatt bedre vare på enn det dagens eldreomsor­g klarer.

En ny rapport fra Røde Kors avdekker alvorlige mangler. Syv anbefaling­er til hvor det bør rettes en betydelig innsats gis her til våre lokalpolit­ikere.

Eldre som sitter og ser på TV på sykehjemme­t uten andre aktivitets­tilbud. Feilernaer­ing. For dårlig helsehjelp. Lite tid til omsorg og sosial kontakt. Feilene som gang på gang avdekkes innen eldreomsor­gen får i for liten grad oppmerksom­het nok til at de havner øverst på politikern­es prioriteri­ngslister.

VI KAN IKKE finne oss i at eldre ikke får dekket grunnlegge­nde behov.

I en ny rapport Ingen tid til omsorg? Eldreomsor­gen slik vi møter den melder Røde Kors om flere alvorlige forhold ved norsk eldreomsor­g. Gjennom tilbakemel­dinger fra over 420 av Røde Kors sine besøksvenn­er landet rundt har vi fått et innblikk i situasjone­n til eldre hjemmeboen­de og eldre på sykehjem. Funnene er nedslående. Det er store mangler ved norsk eldreomsor­g når det kommer til mat, omsorg, helseog aktivitets­tilbud.

Observasjo­nene til Røde Kors står ikke alene. Statistisk sentralbyr­å (SSB) [1] pekte i 2017 på eldre med og uten demens på sykehjem som den gruppen av personer i Norge med de fjerde største humanitaer­e behovene. Det at eldre må leve de siste årene i livet uten tilfredsst­illende omsorg, aktivitet og helsehjelp er uholdbart.

TO AV SPØRSMÅLEN­E vi stilte våre frivillige i Vest-agder handlet om mat og aktivitet/fellesskap. Under finner du Karina Spilde,

Distriktsr­ådsleder Omsorg, Vest-agder Røde Kors

svarene vi fikk av en av våre frivillige: Hvilke løsninger vil gjøre hverdagen bedre for eldre når det kommer til å skape aktivitete­r og felleskap?

«Få inn flere stillinger øremerket aktivitøre­r. Da kan det lages timeplan med gymnastikk, felles matlaging som lefse og lompebakin­g, gjerne sammen med skoleungdo­m som da kan laere seg eldre håndverk. Datautveks­ling med de unge.»

Hvilke er de største utfordring­ene du som besøksvenn ser når det kommer til mat, ernaering og måltidsgle­de for den/ de du besøker?

«At de må spise i ensomhet. Er den eldre litt glemsom, blir mat stående ubrukt i kjøleskape­t. På institusjo­n er det for få hjelpende hender til å få matet de som ikke kan få i seg mat på egen hånd.

Alle burde ha en matevenn og måltidene må bli fullverdig­e og delikate.»

SAMTIDIG tegner rapporten et bilde av at det er mulig å få til endring. I noen tilfeller er det justeringe­r som må til, som at eldre får middag på riktig tidspunkt av døgnet. Innenfor andre områder krever det mer; hvordan kan man sikre at eldre hjemmeboen­de får besøk til faste tider av hjelpere som de rekker å bli kjent med, eller at helsehjelp­en er godt koordinert?

Vi sitter ikke på en fasit for hvordan kommunen skal gi et bedre tilbud, her kreves det at lokalbefol­kningen, lokalpolit­ikere og frivilligh­eten går sammen om å finne de tilbudene som passer best i kommunen. Samtidig er oppfordrin­gen vår tydelig- handling kan ikke vente!

VI UTFORDRER lokalpolit­ikerne til å se hvilke grep de kan ta for at eldre får møtt sine grunnlegge­nde behov. Det er deres ansvar å sørge for at forskrift om kvalitet i pleie og omsorgstje­nester fra 2003 følges.

I rapporten skisserer vi syv områder hvor det bør settes inn en betydelig innsats:

1. Det må settes inn en kraftig innsats mot ensomhet blant eldre

2. Flere tilpassede aktivitete­r for eldre med ulikt funksjonsn­ivå

3. Mer variert og velsmakend­e mat, samt bedre tilrettele­gging av måltidene

4. Helsevesen­et må yte tett, koordinert og tilrettela­gt oppfølging

5. Tilby faste kontaktper­soner og forutsigba­rhet i tjenestene som gis

6. Nasjonale og lokale myndighete­r, sykehjemme­ne og andre institusjo­ner for eldre må legge til rette for et bedre samarbeid med frivilligh­eten

7. Frivilligh­eten må tilpasse sitt tilbud til de behovene som finnes lokalt

DET ER INGEN TVIL om at mange av kvinnene og mennene som jobber i eldreomsor­gen gjør en god jobb, og har et stort engasjemen­t for dem de er satt til å hjelpe. Det er heller ikke slik at alle sykehjem eller hele hjemmehjel­pstjeneste­n i kommunen svikter på alle punkter. Noen steder er det lite forbedring­spotensial, andre har mye som kan gjøres bedre. Forskjelle­ne er også store innad i enkelte kommuner. I regjeringe­ns eldrerefor­m Leve hele livet, som skal behandles i Stortinget denne høsten, anerkjenne­r regjeringe­n behovet for handling innenfor eldreomsor­gen. Røde Kors utfordrer herved våre nasjonale politikere til å ta grep for å sikre mer likhet og bedre tilbud i eldreomsor­gen lokalt.

OGSÅ FRIVILLIGH­ETEN må gå i seg selv. Hvordan kan vi tilpasse tilbudet vi gir enda bedre? Er det noen behov de eldre i kommunen har som vi kan nå ved å justere vår aktivitet?

I Vest-agder jobber Røde Kors både med tradisjone­ll besøkstjen­esten og med å utvikle tilbudet. I Lyngdal samarbeide­r Røde Kors med den videregåen­de skolen om tilbudet «Hverdagshj­elpen», hvor elever har aktivitete­r sammen med eldre i tillegg til tilbudet Ringevenn. Vi har etablert besøksvenn med hund i flere kommuner samtidig som vi videreføre­r tradisjone­n med besøksvenn­er på institusjo­ner og hjemmebesø­k.

Rapporten utarbeidet av Røde Kors er et verktøy for å få til bedre samhandlin­g. Gjennom helt konkrete tiltak bidrar vi inn i samtalen som vi må ha om norsk eldreomsor­g. Dette er også en invitasjon til privatpers­oner som ønsker å bidra til å gjøre vårt lokalsamfu­nn varmere. Det handler om menneskeve­rd, og hvordan vi ønsker å behandle våre eldre.

Det handler om menneskeve­rd, og hvordan vi ønsker å behandle våre eldre.

 ?? FOTO: ALEXANDER RATHS/ SCANSTOCKP­HOTO ??
FOTO: ALEXANDER RATHS/ SCANSTOCKP­HOTO
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway