Lister

Vil utvide i Hausvik

Oppdrettsf­irma planlegger flere arbeidspla­sser

- Av Lars Erik Larsen

– Hvis kommunen er positive til å gi oss et større område, skal vi lage flere arbeidspla­sser.

Ordene tilhører styreleder i Landbasert Akvakultur Norge AS (LAN), Trond Rafoss. På vegne av selskapet, som i dag er fokusert på oppdrett av rognkjeks, har han nå sendt søknad til Lyngdal kommune om å utvide eksisteren­de virksomhet på Hausvik Industriom­råde.

–Planen er at vi skal gjøre mer av det vi driver med i dag, sier Rafoss, som også er medeier i selskapet.

Vil bli større

LAN disponerer i dag et areal på omtrent to mål. Hvis alt går som styreleder­en ønsker, blir dette økt til tre mål innen kort tid.

– Det er bare på kort sikt. På lengre sikt ser vi oss å utvide enda mer. Men jeg ønsker ikke å gå for mye inn på det nå.

Planen om ytterliger­e vekst, kommer også fram i søknaden til kommunen.

–Det er sentralt for LAN å både ha mulighet til å utvide sin virksomhet på kort sikt – men også tenke utvikling – av en spennende naering i et litt lengre perspektiv. Vi har ambisjoner om å utvikle virksomhet­en videre og da trenger vi forutsigba­rhet i forhold til tilgjengel­ig areal. Vi søker med dette om opsjon på å leie ytterliger­e areal, ca 20 mål.

LAN, som har tre årsverk ansatt, omsatte i 2017 for 2,4 millioner kroner og kunne vise til et overskudd på nesten 1,4 millioner kroner. Disse pengene går til videre investerin­ger, ifølge Rafoss.

– Det er mange millioner som må investeres for videre vekst. Alt overskudde­t går til det.

Taredyrkin­g

I tillegg til landbasert oppdrett av rognkjeks er planen å drive landbasert oppdrettsa­nlegg for makroalger. Rafoss har tidligere uttalt til Lister24 at firmaet ønsker å produsere tang og tare til matproduks­jon på det planlagte landbasert­e oppdrettsa­nlegget. Det er også søkt om produksjon av fiskearten berggylt. Når dette blir noe av, er derimot ikke klart. For som Lister skrev i mai har prosessen stoppet opp.

–Vi har vel ventet i halvannet år på svar. Vår erfaring er at hvis ikke du henger over saksbehand­lerne, så tar det altfor lang tid. Fristen for å få svar er vel egentlig på 18 uker. Nå tror jeg saken er sendt videre fra kommunen. Så hvor det stopper opp nå, vet jeg ikke.

” På lengre sikt ser vi oss å utvide enda mer. TROND RAFOSS

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Landbasert Akvakultur Norge AS (LAN) søker om å få utvide sin eksisteren­de virksomhet på Hausvik industriom­råde.
FOTO: TORREY ENOKSEN Landbasert Akvakultur Norge AS (LAN) søker om å få utvide sin eksisteren­de virksomhet på Hausvik industriom­råde.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Styreleder Trond Rafoss har store planer for LAN.
FOTO: MONA WIKØREN Styreleder Trond Rafoss har store planer for LAN.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway