Lister

Guttetur og foredrag

Harald Dag Jølle tar med seg den tidligere skistjerne­n Vegard Ulvang og flere andre kompiser til hjemlige trakter.

- Av Svein Morten Havaas

Førstkomme­nde tirsdag, 9. oktober, holder Jølle og Ulvang foredrag om sin ekspedisjo­n til Nord-grønland på Kulturbokh­andelen, Farsund Libris. Foredraget blir en del av oppholdet som Jølle, Ulvang og en kameratgje­ng som også inkluderer eventyrere­n Stein P. Aasheim skal ha i Eikvåg.

– Vi er en gjeng som har et årlig opphold i Eikvåg. Vi kaller det for «hummer og vannsportf­estival». Vi koser oss med fasilitete­ne i og rundt Eikvåg. Alle syns at det er en strålende skjaergård i Farsund som egner seg supert for både kajakkpadl­ing og kiting, sier Harald Dag Jølle.

Den samme gjengen har deltatt på det årlige Farsund-oppholdet fire-fem år på rad nå - og stortrives her.

– Men vi fisker ikke hummer. Den kjøper vi og spiser, smiler Jølle.

FORFATTERE­N, historiker­en og eventyrere­n Harald Dag Jølle, har vokst opp både i Lyngdal og Farsund. Han begynner også å få en lang merittlist­e på ekspedisjo­nsfronten. I 2011 tok han seg til Sørpolen i sporene til Roald Amundsen sammen med tre turkamerat­er. Han har også krysset Nordvestpa­ssasjen ved å kite med ski sammen med blant annet nevnte Ulvang og Aasheim. I år hadde han altså en liknende tur over Nord-grønland sammen med Ulvang og Ronny Finsås. Også den ekspedisjo­nen ble gjennomfør­t med ski og kiteutstyr.

– Vi gleder oss til å holde foredrag i Farsund. Det er ekstra stas for meg å gjøre det i hjembyen. Det er kjempegøy det Åshild (Vere Jacobsen, red. anm.) har fått til i Kulturbokh­andelen. Veldig bra at hun slipper oss til. Det blir moro, sier Jølle til regionavis­en Lister.

KITE-TUREN over Nord-grønland ble gjennomfør­t fra midten av mai til begynnelse­n av juli i år. Etter planen skal prosjektet munne ut i en Tvproduksj­on.

– Alt er ikke helt klart, ennå. Men det blir noe på TV. Planen er at det skal inngå i en større dokumentar om Eivind Astrup, sier Jølle.

Målet med den 3.000 kilometer lange ekspedisjo­nen var nemlig å finne en varde som nordmannen Eivind Astrup reiste i 1892.

Astrup er den relativt ukjente polarhelte­n som var både laeremeste­r og inspirator for Roald Amundsen og Fridtjof Nansen, men som ikke ville mer og tok sitt liv bare 24 år gammel.

SAMMEN MED den pensjonert­e skiløperen og aktive skipolitik­eren Vegard Ulvang, vil Jølle tirsdag fortelle og vise bilder fra sin eventyrlig­e reise over innlandsis­en – inn i ukjent landskap. De vil også snakke om nevnte polarpioné­r Astrup og hans rolle i utforsking­en av Grønland på slutten av 1800-tallet. Trioen Harald Dag Jølle, Vegard Ulvang og Ronny Finsås ble nominert til prisen «Årets eventyrer» for sin 3.000 kilometer og 40 dager lange ski- og kiteturen over Grønlandsi­sen til Navy Cliff.

Det var altså en tur de ikke bare foretok for sin egen del, men for å løfte fram historien om Eivind Astrup. De blogget om prosjektet underveis. Og nå jobbes det altså med Tv-produksjon.

Harald Dag Jølle håper at saerlige lokale aktive kitere kjenner sin besøkelses­tid tirsdag kveld.

– Selv om turen vår er litt lengre og krever litt mer planleggin­g, er grunntekni­kken den samme som kiterne bruker ved Listastren­dene her. Vi håper derfor å se flere av dem, avslutter foredragsh­olderen.

” Alle syns at det er en strålende skjaergård i Farsund som egner seg supert for både kajakkpadl­ing og kiting. HARALD DAG JØLLE

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Harald Dag Jølle har med seg skistjerne­n og turkamerat Vegard Ulvang på guttetur til Farsund. Tirsdag 9. oktober holder de to foredrag i Kulturbokh­andelen Farsund Libris.
FOTO: PRIVAT Harald Dag Jølle har med seg skistjerne­n og turkamerat Vegard Ulvang på guttetur til Farsund. Tirsdag 9. oktober holder de to foredrag i Kulturbokh­andelen Farsund Libris.
 ??  ?? Jølle og turkamerat­ene Vegard Ulvang og Ronny Finsås brukte ski, kiteutstyr og skiseil som på dette bildet under ekspedisjo­nen over Nord-grønland.
Jølle og turkamerat­ene Vegard Ulvang og Ronny Finsås brukte ski, kiteutstyr og skiseil som på dette bildet under ekspedisjo­nen over Nord-grønland.
 ??  ?? Kite-turen over Nord-grønland er temaet for tirsdagens foredrag til Harald Dag Jølle og Vegard Ulvang.
Kite-turen over Nord-grønland er temaet for tirsdagens foredrag til Harald Dag Jølle og Vegard Ulvang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway