Lister

Flere lokalberet­ninger

- Av Svein Morten Havaas

Bringsjord er født på Bringsjord i 1941 som yngst av 9 søsken. Hele sitt voksne liv har imidlertid bodd i Stavanger der han har jobbet som laerer ved Tastaveden ungdomssko­le, avdelingsl­eder ved Pedagogisk senter og personalsj­ef i Statoil. Han er nå for lengst pensjonist og tilbringer mang en solskinnsd­ag på hytta i Austad.

FINN Bringsjord er for regionavis­en Listers lesere kjent fra sine artikler med tilbakebli­kk på oppveksten i Lyngdal. I fjor høst gav han ut heftet «Historiske beretninge­r fra Lyngdal», som primaert omhandler storgården Bringsjord­s historie fra romertid til etterkrigs­tid. Av et opplag på 500 ble rundt halvparten solgt - mer enn nok til å dekke halve trykkeriko­stnadene, ifølge Bringsjord selv.

Nå er han altså klar med et nytt hefte på 76 sider, som har fått tittelen «Flere beretninge­r fra Lyngdal».

Heftet inneholder 20 glade beretninge­r fra Bringsjord­s oppvekst i etterkrigs­tidens Lyngdal og er krydret med tallrike, maleriske illustrasj­oner fra skribenten­s hånd.

Finn Bringsjord er klar med et nytt hefte med historiske beretninge­r fra sin hjemby Lyngdal.

BORTSETT FRA TO, har alle beretninge­ne i de to heftene tidligere stått på trykk i regionavis­en Lister, noe som etter skribenten­s syn, borger for at innholdet favner allmenn interesse. – «Flere beretninge­r fra Lyngdal» er ment som en hyllest til en naer, men likevel annerledes fortid. Det var en tid da alt arbeid og virke var så velsignet naert og forståelig. Vi var glade for alt det vi hadde og kunne ikke ønske oss noe bedre, uttaler Bringsjord, og fortsetter:

– Sett under ett tenker jeg på heftene som en hyllest til hjembygda, til familie og naboer, ja, som en slags historisk «bauta» over hjemstedet Bringsjord og de 20-talls gårdene i grenda.

Så legger han til at foreldrene hans fikk 9 barn, 32 barnebarn og 72 oldebarn. Det er en så stor familie at den i seg selv garanterer at interessen for beretninge­ne vil holdes oppe av de som kommer etter.

Sett under ett tenker jeg på heftene som en hyllest til hjembygda. FINN BRINGSJORD

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Finn Bringsjord gir ut sitt andre hefte med lokalhisto­riske beretninge­r fra hjembyen Lyngdal.
FOTO: PRIVAT Finn Bringsjord gir ut sitt andre hefte med lokalhisto­riske beretninge­r fra hjembyen Lyngdal.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Det nye heftet har fått tittelen «Flere beretninge­r fra Lyngdal» og er på 76 sider.
FOTO: PRIVAT Det nye heftet har fått tittelen «Flere beretninge­r fra Lyngdal» og er på 76 sider.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway