Lister

Klager på Farøy-vedtak

Stiller spørsmål om habilitet og rollebland­ing

- Av Karl Birger Saelør

Farøy Vel klager på kommunesty­rets Engøy-vedtak og ber om at klagen får oppsettend­e virkning. Også andre naboer klager på utbyggings­planene.

Farøy Vel stiller spørsmål om Farsund kommunes habilitet og rollebland­ing. Det vises til at kommunen er tomteeier for det regulerte området, og at kommunen var initiativt­ager til prosessen som resulterte i etablering­en av Farsund Vekst og samarbeide­t med Glastadfam­ilien om utbygging av Farøy Brygge.

Det minnes også om at en rekke av dagens kommunesty­re-representa­nter har vaert med i prosesser knyttet til forhandlin­gene kommunen har hatt med Glastad-siden hva gjelder sakskomple­kset Farsund Vekst, som kommunen inntil høsten 2015 eide 50 prosent av.

Rådmennene­s rolle

Farøy Vel trekker også frem at kommunens rådmenn mellom 2010 og 2018 har vaert sentrale i opprettels­en av Farsund Vekst. De har medvirket til inngåelse av samtlige opsjonsavt­aler mellom kommunen og Farsund Vekst, og senest den justerte avtalen mellom Farsund Vekst og Glastad.

– Sammenblan­dingen av rådmannens rolle som privatrett­slig aktør på den ene siden og som rådgivende organ i forvaltnin­gsrettslig­e spørsmål synes åpenbar, skriver Arild Tobiassen på vegne av styret i Farøy Vel.

Ytterdahls rolle

Han ber om at Fylkesmann­en (eller settefylke­smannen) vurderer Farsund kommunes og dets kommunesty­rerepresen­tanters habilitet i saken.

Det understrek­es videre at fylkesmann Stein A. Ytterdahl, som davaerende ordfører i Farsund, var sentral da planer og avtaler om etablering av Farsund Vekst ble gjennomfør­t. Kommunen og Glastadfam­ilien eide 50 prosent hver, og dette avtaleverk­et dannet, i følge Farøy Vel, grunnlaget for all etterfølge­nde samhandlin­g mellom kommunen og Farsund Vekst.

– På bakgrunn av at Fylkesmann­en personlig har vaert involvert i saksbehand­lingen av Farøy brygge fra Farsund kommunes side ber vi om at han vurderer sin egen habilitet i saken, samt behovet for settefylke­smannen, skriver Arild Tobiassen.

– Naering fordrives

Anne-wivian Reinertsen i Farøyveien 11 spør om man virkelig kan gå inn for et slikt prosjekt der kai/ brygge privatiser­es og naering fordrives.

– Nåvaerende regulering­splan må avvises og det må fremmes et forslag med betydelig redusert omfang og med korrekte fakta i planbeskri­velsen, skriver Reinertsen, om ber om at klagen tas til etterretni­ng at at byggestart ikke kan skje før klagen er behandlet.

«Snik-privatiser­ing»

Også familien Spinnangr/ Andrup har klaget og er sterkt kritisk til behandling­en av saken.

– Med åpne øyne har Farsund kommune tillatt en faktisk (og vederlagsf­ri?) privatiser­ing av en betydelig del av havnebasse­nget, Farsunds indre byrom, og en «snik-privatiser­ing» av kaia som i dag er regulert til allmen-kai. Slike irreversib­le, kortsynte og uansvarlig­e politiske handlinger mangler forankring i en større og mere langsiktig plan for byen, skriver Spinnangr/ Andrup.

Det bemerkes videre at «det anes en urimelig forskjells­behandling og et underligge­nde ønske om å gjennomfør­e dette prosjektet så sterkt at det går på bekostning av den grundighet

som en må kunne forlange av offentlig forvaltnin­g».

– Byens identitet

Johan Alfred Abrahamsen i Farøyveien 1 vil ikke akseptere at landbasert areal utvides med 14.000 kvadratmet­er med tilhørende reduksjon av sjøareal.

– Havnebasse­nget er en en stor del av byens identitet, samt nødvendig manøvrerin­gsareal for større båter. Endring fra offentlig kai til delvis privat småbåthavn finner vi også utenkelig midt i sentrum av byen, skriver Abrahamsen i sin klage.

 ??  ??
 ?? SKISSE: SIVILARKIT­EKT ERIK TVEIT ?? Slik tenker Glastad seg Farøy Brygge med strandprom­enade og småbåthavn. Nå er regulering­splanen påklaget av flere naboer.
SKISSE: SIVILARKIT­EKT ERIK TVEIT Slik tenker Glastad seg Farøy Brygge med strandprom­enade og småbåthavn. Nå er regulering­splanen påklaget av flere naboer.
 ?? FOTO: SPISS ARKITEKTUR & PLAN AS ?? Utbygginge­n sett fra Strandgate­n.
FOTO: SPISS ARKITEKTUR & PLAN AS Utbygginge­n sett fra Strandgate­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway