Lister

Må sove bak lokale butikker

«Teltmannen» Alexander Webley er oppgitt over at han fortsatt ikke har tak over hodet.

- Av Bjørn Hoel

Eøs-borgeren Alexander Webley, som store deler av sommeren har bodd i telt, har fortsatt ikke tak over hodet.

– Hadde UDI, politiet, skatteetat­en og Nav kommuniser­t litt bedre kan det hende jeg hadde sluppet å bo i telt, sukker teltmannen Alexander Webley (28), som torsdag i forrige uke var i møte med Nav i Farsund.

Blant annet var han ikke klar over at det er avgjørende at han som Eøs-borger har fast bopel for å få hjelp fra Nav. Den informasjo­nen fikk han av oss.

– Det er litt som i Catch 22 dette her. Politiet har aldri sagt noe om det til meg. Nå har jeg søkt om nødhjelp hos Nav, og får svar i løpet av neste uke kanskje, sier han.

I Mandal

Da avisen snakket med ham tirsdag denne uka hadde han overnattet hos en venn i Mandal noen dager.

– Men nå er jeg på vei tilbake til Farsund. Jeg skal først høre om det har skjedd noe nytt etter møtet jeg hadde med Nav. Ellers har jeg nå ingen jeg kan overnatte hos i Farsund. Det hender jeg sover bak en forretning i Vanse eller utenfor Nav i Farsund, sier Webley, som også har flere netter i buss-skur bak seg, etter at teltet hans ble ubeboelig i sommer.

I forrige uke var han hos politiet i Kristiansa­nd, og etter mye om og menn fikk han kvittering på at han har levert en fullstendi­g søknad om opphold i Norge. For å få til det, måtte han overnatte i et buss-skur der. Med en slik kvittering håpet og trodde han det skulle ble enklere å søke hjelp. Men etter møtet hos Nav torsdag forteller han at han fortsatt er litt frustrert.

– Men jeg har god tro på at jeg får opphold. Inntil videre får jeg klare meg så godt jeg kan, sier han.

Nå ser han framover og håper å få seg jobb, eventuelt utdannelse, og ikke minst få seg tak over hodet, når han får opphold, som han sier.

Historien

7. mai sendte Alexander Webley inn søknad om å få nytt engelsk pass. Før han kom til Norge bodde han i London, ikke langt fra Wembley stadium. Siden mai 2018 har han stort sett bodd i telt utenfor Vanse.

Ifølge ham selv, og folk som kjenner ham, ble passet hans frastjålet på en fest i 2015. Han håpet på svar innen tre uker, altså i slutten av mai. Uten Id-papirer og oppholdsti­llatelse kunne han ikke jobbe, gå på skole eller motta noen økonomisk støtte fra myndighete­ne.

Fikk pass

I slutten av juni fikk han endelig passet, som gjorde at han kunne legitimere seg, for eksempel at han var Eøs-borger. I mellomtide­n bodde han altså i telt like utenfor Vanse sentrum. En sjelden gang fikk han sove innendørs og ta seg en dusj hos venner.

På denne tiden fikk han også viktige papirer fra skatteetat­en, som viste hva han har bedrevet siden han kom til Norge i 2006.

– Akkurat det er svaert viktig når jeg skal søke om oppholdsti­llatelse. Jeg har faktisk gjort en del ting, og ikke bare drevet dank, forteller han.

Siden han kom til landet sammen med sin mor for 12 år siden, har han gått på videregåen­de skole på Lista, han har jobbet hos Viasat, vaert avisbud og jobbet på gård, blant annet. Arbeidsfor­holdene har vaert kortvarige.

Da han fikk passet i juni søkte han om oppholdsti­llatelse hos UDI, som det vil ta fire til åtte måneder å behandle.

Det hender jeg sover bak en forretning i Vanse eller utenfor Nav i Farsund. ALEXANDER WEBLEY

 ??  ??
 ??  ?? Alexander Webley har endelig fått kvittering fra politiet om at han har søkt om opphold i Norge.
Alexander Webley har endelig fått kvittering fra politiet om at han har søkt om opphold i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway