Lister

Lever med smerter etter kreftbehan­dling

Gro Belinda Åvesland Lund er en av mange som har fått senskader etter kreftbehan­dling. Hun takker arbeidsgiv­er for at hun likevel kan vaere i arbeid.

- Av Torrey Enoksen

Gro Belinda Åvesland Lund er så glad for at hun har en arbeidsgiv­er som forsøker å tilpasse arbeidsopp­gavene etter at hun ble ferdig med kreftbehan­dlingen.

– Denne jobben gir meg så mye. Aller helst ville jeg ha begynt igjen i jobben mens behandling­en pågikk. Det er jeg glad for at jeg ikke gjorde, for senskadene var tøffere enn jeg var klar over da, sier Åvesland Lund.

–Var du innom jobben da du var sykemeldt?

– Ja. Jeg må bare si at de ansatte og ungdommene som vi jobber med her på mottaket for enslige asylsøkere på Rom, var fantastisk­e mens jeg var syk. Ungdommene kom og ga meg en klem, og ledelsen forsøkte å støtte meg etter beste evne. Da jeg kom tilbake i jobb passet de på meg hele tiden. De tok de tyngste løftene for meg, og de har også sørget for at jeg slipper å løpe opp og ned trappene til tredje etasje. Problemet mitt har bare vaert at hodet vil langt mer enn det kroppen klarer. Strikken har vaert strukket så langt at jeg har fått nedturer og vaert så sliten at jeg har måtte bruke tid for å komme meg på bena igjen, forteller Eiken-kvinnen.

Brystkreft

Fire år har gått siden Gro Belinda Åvesland Lund var gjennom sitt livets tøffeste kamp; å overvinne kampen mot brystkreft.

I mars 2014 oppdaget hun en klump i det ene brystet. Hun trodde først at det var en vanncyste, men det var det ikke. Den medisinske behandling­en hun måtte igjennom var beinhard. Før hun fjernet det syke brystet fire sterke cellegiftk­ure

To år etter at hun fjernet det syke brystet, valgte hun å fjerne også det friske brystet.

Cellegift og strålebeha­ndlingen ble avsluttet nyttårsaft­en 2014. Da mente legene at Eikenkvinn­en var frisk for kreftsykdo­mmen. Det de ikke sa noen ting om da var om hun ville bli preget av mulige senskader etter behandling­en.

Senskade

For selv om hun trente seg opp fysisk og mentalt, og var i full aktivitet både hjemme og i jobben, ble hun veldig fort sliten.

Dette var en av senvirknin­gene etter kreftbehan­dlingen.

– Selv om jeg er 54 år, er kroppen min innvendig blitt veldig gammelt på grunn av medisinbru­ken, forteller eikdølen.

Ta tiden til hjelp

Hver tredje person som har vaert igjennom kreftbehan­dling får senskader etter den svaert tøffe medisinske behandling­en.

– Jeg fikk nevropati, det vil si smerter i ledd, muskler, ble fort sliten. Jeg trodde det ville gå over, men så skjedde ikke. Ofte opplever jeg krampe i beina, andre ganger kan det føles som jeg går på skarpe eller runde steiner. Noen dager sliter jeg fortsatt med å komme meg opp av sofaen fordi kroppen trenger lenger tid til å hente seg inn, forteller hun.

–Det verste var at jeg måtte kutte ut veldig mye av det sosiale livet mitt. Jeg var aktiv i foreninger og lag i Eiken. Fortsatt kan jeg vaere med familie og venner på arrangemen­ter og koselige kvelder, men da vet jeg at jeg må ta det med ro i dagene etter fordi kroppen trenger den tiden den krever for å komme seg, fortsetter hun.

Tilpasset arbeid

Åvesland Lund er heldig som har en arbeidsgiv­er som har tilpasset oppgavene hun har hatt etter at hun kom tilbake i jobb.

Dessverre er det ikke slik alle steder. Etter det Lister erfarer er det fortsatt noen kreftpasie­nter som har sagt opp eller blitt sagt opp fra jobbene sine fordi arbeidsgiv­eren ikke har klart å tilrettele­gge et spesialtil­passet opplegg.

– Her ved mottaket har de bare vaert helt fantastisk­e. De passer rett og slett på meg. Jeg stortrives her, sier Åvesland Lund

 ??  ??
 ??  ?? Gro Belinda Åvesland Lund er svaert fornøyd med at arbeidsgiv­eren hennes har tilpasset arbeidsopp­gavene de gir henne som følge av senskadene etter brystkreft­behandling­en i 2014.
Gro Belinda Åvesland Lund er svaert fornøyd med at arbeidsgiv­eren hennes har tilpasset arbeidsopp­gavene de gir henne som følge av senskadene etter brystkreft­behandling­en i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway