Lister

Ny Ringdal-bok

Det er viktig å få mer fokus på kvinnene som dro. De har det blitt skrevet lite om.

- Av Bjørn Hoel

Hva ventet ugifte Agderkvinn­er som dro til USA etter krigen? Dette er tema i Siv Ringdals nye bok «På høye haeler i Amerika».

Det har vaert en glede å arbeide med dette stoffet, og jeg har blitt kjent med mange fine damer gjennom arbeidet. SIV RINGDAL

Det sier Siv Ringdal om boka «På høye haeler i Amerika», med undertitte­l: «Unge kvinner i i etterkrigs­årenes New York».

Boka bygger på intervjuer med noen av kvinnene fra den siste generasjon­en som dro i årene etter andre verdenskri­g. Ringdal skal også besøke flere steder i Lister-regionen for å presentere sin bok.

– Jeg gleder meg til å presentere den. Det har vaert en glede å arbeide med dette stoffet, og jeg har blitt kjent med mange fine damer gjennom arbeidet. Jeg håper mange vil ha glede av å lese den, sier Ringdal.

BOKA STILLER blant annet spørsmål om hvorfor ugifte Agder-kvinner dro til New York i løpet av de første 20 årene etter krigen.

– Hva søkte de og hva fant de i Amerika? De kom fra det pietistisk­e Sørlandet. I det nye landet fikk de lønnet arbeid, men også en fullstendi­g ny tilvaerels­e, skriver forlaget selv i en pressemeld­ing.

Innvandrer­kvinnene måtte nemlig tilpasse seg nye normer i sitt nye land.

– «Alle ble affecta av den amerikansk­e stilen», som en av dem sa. De ble moderne kvinner, fremholdes det.

I Amerika endret sørlandskv­innene både stil og levemåte.

– De brukte leppestift, tok permanent og fikk klippet håret kort. De barberte leggene og gikk med nylonstrøm­per og høyhaelte sko. De arbeidet på kontor, røkte sigaretter og gikk på kino. De levde med storbypuls, varehus og elektriske produkter. De fikk et annet syn på kropp, religion og livsutfold­else. På høye haeler i Amerika erfarte kvinnene en ny form for selvstendi­ghet, og frihet. De fleste vendte hjem til Norge, og tok skikkene med seg. Ikke bare var de selv blitt transforme­rt; for all framtid forvandlet de også det norske samfunnet, hevdes det i forlagets presseskri­v.

DET BLIR også påpekt at utvandrerh­istorier oftest har handlet om menn. Men også norske kvinner dro «over there». Siv Ringdal bygger på et stort antall kilder, og på samtaler med noen av kvinnene som emigrerte. I boka inngår unike bilder fra private fotoalbum, supplert med andre historiske etterkrigs­bilder.

– Slik løftes norske utvandrerk­vinners, og Sørlandets gjemte og glemte kulturhist­orie frem, understrek­es det.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAX FORLAG/STIAN NYBRU ?? Siv Ringdal er klar med boka «På høye haeler i Amerika».
FOTO: PAX FORLAG/STIAN NYBRU Siv Ringdal er klar med boka «På høye haeler i Amerika».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway