Lister

Nødvendig å stramme

-

S2019-budsjettet går på mange måter i riktig retning. Men heller ikke mer.

olen skinner på norsk økonomi igjen, sa finansmini­ster Siv Jensens (Frp) da hun mandag fremla regjeringe­ns forslag til 2019-budsjett. Beskrivels­en påkaller ingen stor uenighet. Veksten er på vei opp, ledigheten på vei ned. Ifølge laereboken skal da oljepengeb­ruken dempes etter årene med høy pengebruk for å motvirke en lavkonjunk­tur. Men både Krfs veivalg og at 2019 er et valgår kan trekke i motsatt retning. Nå ble nok budsjettsl­aget ferdigstil­t før Knut Arild Hareide varsel om sideskifte. Men uansett er det mye i forslaget som preges av det partiet tidligere har oppnådd i sine mange budsjettfo­rlik med Solberg-regjeringe­n.

DET GJELDER blant annet bistand, samferdsel og innretning­en på skattedele­n. I den første kommentarr­unden på Stortinget virker da også de øvrige opposisjon­spartiene mer misfornøyd på Krfs vegne enn KRF selv. Hva gjelder skatten, er for øvrig kuttforsla­gene moderate og klarere innrettet mot vekst i naeringsli­vet. Skal det plusses på eksempelvi­s i tiltak mot barnefatti­gdom, noe det finnes gode grunner til, bør inndekning­en derfor søkes andres steder.

AT BRUKEN AV oljepenger neste år økes med 4,5 milliarder, mot i snitt 10,6 milliarder årlig siden 2009, viser jo at Jensen har sluppet gasspedale­n. I alle fall nesten. Og å tråkke på bremsen skal vel godt gjøres foran et valgår. Å bruke 2,7 prosent av oljefondet er kanskje det naermeste man kommer å ikke bruke noen av pedalene, men fremme et såkalt nøytralt budsjett. Når KRF på nytt skal i budsjettfo­rhandlinge­r, etter sitt veivalgsla­ndsmøte, bør imidlertid partiet starte som i fjor, med et budsjettal­ternativ med lavere oljepengeb­ruk enn regjeringe­n.

DETTE MED TANKE På en økende risiko for en ny omgang med børskrakk og finanskris­e internasjo­nalt, og hvordan oljeformue­n da vil reduseres. En annen, overordnet innfallsvi­nkel er meldingen fra FNS klimapanel, som druknet litt i budsjettny­hetene i går. Tempoet må opp i omstilling­en til et mer klimavennl­ig naeringsli­v, og her må statsbudsj­ettet brukes mer aktivt enn hittil. Jensen har rett i at solen skinner. Og det er da man har best muligheter til å forberede seg på skyer som trekker sammen i horisonten. 2019-budsjettet går på mange måter i riktig retning. Men heller ikke mer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway