Lister

Mottak kan bli nedlagt

Kontrakten med Utlendings­direktorat­et går ut i januar En nesten 30 år lang historie for Lyng statlige mottak for asylsøkere kan se ut til å gå mot slutten.

- Av Tom Arild Støle

– Det har vel aldri vaerst naermere enn det er nå, innrømmer daglig leder Mirko Rados i Tokla AS, som driver asylmottak­et i Lyngdal.

180 plasser

Tokla AS sin kontrakt med Utlendings­direktorat­et AS (UDI) om å drive asylmottak går ut 15. januar 2019. Mottaket har 180 plasser, og er så godt som fullt. Asylsøkern­e som hører inn under Lyng statlige mottak for asylsøkere blir etter denne datoen plassert ut i andre mottak.

Etter det Lister24 kjenner til, skal bekymringe­n for hva fremtiden vil bringe vaere stor blant asylsøkern­e som er knyttet opp mot mottaket.

Blir mottaket nedlagt, forsvinner åtte årsverk.

– Naermeste mottak er Moi i Rogaland og Nome i Telemark. Det er alltid trist når folk mister jobbene sine og for beboerne det gjelder. Men også et stort apparat innen voksenoppl­aering, helse, barnehage og skoler blir sterkt berørt av dette, forklarer Rados.

Per nå har ikke mottaket kontrakt på drift utover 15. januar 2019.

– Etter denne datoen vet vi ikke hva som skjer for vår del. Dette handler ikke om at vi har gjort en dårlig jobb, men rett og slett om at inngåtte kontrakter går ut. Her har vi mye erfaring og kunnskap, og det finnes flere ved mottaket som mener at vi skal få til drift også etter 15. januar, sier Rados.

Håper

De ansatte ved mottaket har fått oppsigelse­svarsel i tråd med lovverkets krav til varsling.

– Det er ikke første gang vi har sendt ut oppsigelse­svarsel, men da har vi fått nye kontrakter. Nå er det imidlertid faerre flyktninge­r som kommer til Norge enn tidligere, så fremtiden er høyst usikker, forklarer Mirko Rados.

Han opplyser at Tokla AS vil kaste seg inn i kampen om å få nye kontrakter med UDI. Neste år kommer det 3.000 kvoteflykt­ninger til Norge.

– UDI jobber med et nytt mottakssys­tem. Da regner jeg med at vi kommer til å sende inn tilbud. Prosessen starter i november, med tildeling en gang i løpet av 2019. Vi håper jo at vi kan få nye kontrakter, sier Rados.

Fortsetter på Rom

Lyng statlige mottak for asylsøkere så dagens lys tidlig på 1990-tallet under flyktnings­trømmen som kom fra Balkan. Mottaket hadde en pause i driften fra 1994 til 1998, da det igjen begynte å strømme flyktninge­r til landet fra Balkan. Siden da har Tokla AS drevet mottak ikke bare i Lyngdal, men også en rekke andre steder.

– Vi har fortsatt tre år igjen av kontrakten på driften av mottaket for 25 enslige mindreårig­e asylsøkere på Rom. Fram til juni hadde vi ytterliger­e 25 plasser her, forklarer Rados.

For å illustrere at det kommer faerre flyktninge­r til Norge forteller han at det for tre år siden var 98 mottak for enslige mindreårig­e i Norge, mens det nå bare er to igjen, inkludert det ene i Lyngdal.

Det er ikke første gang vi har sendt ut oppsigelse­svarsel, men da har vi fått nye kontrakter. MIRKO RADOS

 ?? FOTO: THOMAS GRØNVOLD ?? Mirko Rados er daglig leder ved Tokla AS, som har drevet asylmottak i Lyngdal siden begynnelse­n av 1990-tallet.
FOTO: THOMAS GRØNVOLD Mirko Rados er daglig leder ved Tokla AS, som har drevet asylmottak i Lyngdal siden begynnelse­n av 1990-tallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway