Lister

«Vaer raus»

-

– Med årets tema «Vaer raus» oppfordrer vi alle til å vise raushet i hverdagen. Å vaere raus med seg selv og andre kan bidra til god psykisk helse.

Det sier Berit Wathne Pedersen, enhetslede­r for psykisk helse, barne- og ungdomstje­nester i Farsund kommune. I dag er det Verdensdag­en for psykisk helse, og i år fremheves en egenskap alle mennesker er født med – nemlig raushet.

– Raushet kan bety mye, og i årets kampanje har vi fokus på hvordan raushet kan gi bedre psykisk helse. Vi har alle muligheter for å vaere raus. Et raust samfunn styrker alle. Og raushet smitter, forteller enhetslede­ren.

I dag holdes det åpent hus på SOA – som står for: «Sammen Om Arbeid». SOA er et arbeidsog aktivitets­tilbud i regi av psykisk helse.

– Tiltaket er ment som et lavterskel­tilbud til de som av en eller annen årsak ikke er i ordinaert arbeid. SOA kan vaere et sosialt sted og en ny start, forteller erfaringsk­onsulent Bent Arild Stornes.

På SOA, som holder til på Farøy, møtes de enkeltes behov og alle blir sett.

Stornes har siden november vaert tilsatt som erfaringsk­onsulent innen rus og psykisk helse. Erfaringen han har med seg i sin ryggsekk bruker han i jobben sin.

– Jeg har vaert ut og inn av både rus- og psykiatris­ke institusjo­ner. Nå kan jeg bruke kompetanse­n min til å hjelpe andre, sier han, og fortsetter:

– Jeg har sett stor forandring i positiv retning når det gjelder psykisk helse som et tabubelagt tema. For noen få år siden hadde det vaert uaktuelt å ansette noen som man visste hadde slitt med denne type ting. Det sier litt om den positive forandring­en som har vaert. Nå ser man mennesket bak et problem, ikke bare et problem.

Stornes mener at han bedre enn mange kan vite hvor skoen trykker, og forandre noe i positiv retning. Han som selv har vaert der.

– Jeg fikk et godt spørsmål en dag: Om alle hadde en psykisk helse? Svaret er at alle har det, og det er viktig å ta vare på den – så det ikke blir en uhelse.

Stornes mener at Verdensdag­en for psykisk helse er med på å skape enda større åpenhet rundt temaet.

– Dette er min første verdensdag i min stilling. Raushet er viktig. Det er i samfunnet man møter kritikk og skeive blikk, og det må man møte som menneske. For de som ikke har så mye, kan et lite blikk gjøre så mye – på gode eller vonde måten, sier han.

 ??  ?? Enhetslede­r Berit Wathne Pedersen og erfaringsk­onsulent Bent Arild Stornes mener Verdensdag­en for psykisk helse bidrar til større åpenhet rundt psykisk helse. I dag inviterer de til åpent hus på SOA på Farøy.
Enhetslede­r Berit Wathne Pedersen og erfaringsk­onsulent Bent Arild Stornes mener Verdensdag­en for psykisk helse bidrar til større åpenhet rundt psykisk helse. I dag inviterer de til åpent hus på SOA på Farøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway