Lister

– I dag er jeg en «gladlaks»

Kvåsfossen blir nasjonalt laksesente­r

- Av Lars Erik Larsen

Regjeringe­n ønsker å legge til rette for å styrke formidling­en av kunnskap om villaks. Det betyr blant annet støtte til Sørnorsk laksesente­r i Kvås.

Det kommer fram i forslaget til statsbudsj­ett som ble lagt fram mandag morgen. I en pressemeld­ing skriver klimaog miljødepar­tementet at de ønsker å gjennomfør­e flere tiltak for villaksen i 2019, deriblant nytt nasjonalt villakssen­ter som skal fordeles på fire ulike driftsenhe­ter, Lyngdal, Tana i Finnmark, Namsos i Trøndelag og Laerdal i Sogn og Fjordane.

– Gladlaks

– Neste år har vi det internasjo­nale villaksåre­t, og Norge har et saerskilt ansvar for villaksen. Derfor er det nødvendig med en solid innsats neste år, sier klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen i pressemeld­ingen.

– I dag er jeg en «gladlaks». Vi har jobbet med å få midler til dette siden det var tema i energi- og miljøkomit­een for snart et år siden. At Lyngdal ble ett av de nasjonale sentrene er veldig bra! Jeg ser at ordføreren i Lyngdal luktet lunta tidligere i høst, så jeg vil også gratulere delokale som har jobbet med å få det til, sier stortingsr­epresentan­t, Gisle Meininger Saudland (Frp) fra Flekkefjor­d.

Fornøyd ordfører

Målet med opprettels­en av nytt, nasjonalt villakssen­ter er å øke kunnskapen om vill laksefisk. Det blir satt av 7,4 millioner til drift av senteret, fordelt på de stedene, kommer det fram i forslaget til statsbudsj­ett. Støtten til nasjonalt villakssen­ter kommer ikke som noen stor overraskel­se. For noen uker sider kunne ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen, fortelle at han hadde tro på at det skulle ligge penger i statsbudsj­ettet til dette formålet etter å ha fått signaler om dette. Mandag sier Kristensen dette om at det nå legges opp til støtte på 7,4 millioner kroner.

– Ved at midler nå er avsatt, betyr en god start for prosjektet «Norsk villakssen­ter». Forhåpning­ene er at det skal gi et par statlige stillinger til hvert av de fire sentrene på sikt. Jeg har god tro på at dette kommer på plass fremover, og at Kvåsfossen blir med, har stor betydning for dalfører Lyngdal/haegebosta­d. Også for region og landsdel vil dette kunne skape store effekter.

– Magnet

Også stortingsp­olitiker Ingunn Foss (H) fra Lyngdal er glad for mandagens nyhet.

– En gledelig nyhet og en stor anerkjenne­lse av det arbeidet som er gjort. Dette betyr mye for bevaring av villakssta­mmen, utvikling og spredning av kunnskap om laksen og det maritime miljøet, skriver hun i en epost til regionavis­en Lister, og legger til:

– Senteret er også en magnet for besøkende fra inn og utland og styrker turistnaer­ingen i landsdelen

Ved at midler nå er avsatt, betyr en god start for prosjektet «Norsk villakssen­ter» ORDFØRER JAN KRISTENSEN

 ??  ?? Nytt nasjonalt villakssen­ter skal fordeles på fire ulike driftsenhe­ter, Lyngdal, Tana i Finnmark, Namsos i Trøndelag og Laerdal i Sogn og Fjordane.
Nytt nasjonalt villakssen­ter skal fordeles på fire ulike driftsenhe­ter, Lyngdal, Tana i Finnmark, Namsos i Trøndelag og Laerdal i Sogn og Fjordane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway