Lister

Får lov å spre gjødsel lenger

- Av Åse Astri Bakka

I sommer skapte lite nedbør utfordring­er for bøndene. Nå gjør mye nedbør det samme.

Tørken og formangel skapte problemer for landbruket denne sommeren. En tredjeslåt­t er derfor kjaerkomme­n ettersom den kan redde en del av forgrunnla­get for mange bønder, men mye regn hindrer innhøsting.

I den anledning har Odd Henning Hansen på Kvinlog i Kvinesdal søkt kommunen om å få utsatt frist for spredning av husdyrgjød­sel uten nedmolding. Fristen er fra statlig holdt allerede utsatt fra 1. september til utgangen av samme måned, men kommunene kan gi dispensasj­on om ytterliger­e forlenget frist.

– På grunn av mye regn de siste ukene er det blitt sen høsting av tredjeslåt­ten. Dette har medført at også utkjøring av husdyrgjød­sla har blitt utsatt. Hansen vil gjerne få ut en mindre mengde husdyrgjød­sel som han enda ikke har fått gjort, heter det fra kommunen.

I svarbrevet til Hansen påpekes det fra saksbehand­ler Kari Eiesland at en normalt sett bør vaere restriktig­e med å gi dispensasj­on, men at kommunen i dette tilfelle gir en tidsbegren­set dispensasj­on til utkjøring til og med 15. oktober.

– Denne datoen vil gi presedens i tilsvarend­e søknader dette året. Selv om det er gitt frist 15. oktober anmodes det om at gjødsla kjøres ut så snart som mulig, heter det fra kommunen.

 ??  ?? Sesongen for gjødselspr­edning er i full gang på Lista, i midten av mars.
Sesongen for gjødselspr­edning er i full gang på Lista, i midten av mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway