Lister

Må sone for politivold

24-åring dømt til 18 dagers fengsel

- Av Svein Morten Havaas

En 24 år gammel mann bosatt i Lyngdal er dømt til 18 dagers ubetinget fengsel for vold og forulempen­de atferd mot politiet.

Straffen i dommen, som er avsagt i Lister tingrett, er i tråd med påstanden fra aktor, politiadvo­kat Berit Woxen.

Episodene 24-åringen nå er dømt for skriver seg fra lille julaften – 23. desember – i fjor. Etter å ha drukket tett –både sprit og øl – først på et vorspiel og deretter på utestedet Brygghuset i Farsund sentrum, ble tiltalte kastet ut fra sistnevnte utested. Politiet ble tilkalt og da politibetj­entene fant 24-åringen, ble han aggressiv da de ba ham om å vise legitimasj­on.

Da han nektet å vise id-papirer, ble han holdt fast av en politibetj­ent mens den andre lette i lommene hans for å finne legitimasj­on. Han reagerte med å dytte politibetj­enten som holdt ham i brystet med stor kraft.

De to politibetj­entene måtte bruke fysisk makt for å få på håndjern på 24-åringen. De tok ham med seg i politibile­n for å kjøre ham til fyllearres­ten i Kristiansa­nd.

I politibile­n begynte tiltalte å skjelle ut den ene politibetj­enten. Han kom blant annet med en rekke ukvemsord av seksuell karakter mot han. I tillegg truet han politimann­en med at måtte holde seg skjult om han ville vaere trygg i tiden fremover.

Spyttet

Videre spyttet han politimann­en i ansiktet to ganger. Han ble deretter påsatt spyttemask­e som han etter hvert fikk revet vekk. Da spyttet han betjenten en tredje gang i ansiktet.

Ved straffeutm­ålingen viser retten til at sterke allmennpre­ventive hensyn gjør seg gjeldende i saker som dette.

– Politiet er satt til å oppretthol­de ro og orden i det offentlige rom. Dette er en jobb de må kunne utføre uten å bli utsatt for vold og trusler, og det er nettopp et slikt vern lovgiver har gitt de. Det svekker tilliten til politiets samfunnsop­pgave dersom det ikke reageres strengt på de lovbrudd der det er behov for slik myndighets­utøvelse i tilknytnin­g til oppretthol­delse av ro og orden i utebransje­n og der mange ungdommen samles, skriver tingrettsd­ommer og rettens leder, Hilde K. Sakariasse­n i dommen.

Hun hadde Per Rafoss og Tina Dyrstad Fossdal med seg som sivile meddommere i saken.

Straffeutm­åling

24-åringen er også tidligere dømt en gang for forulempin­g av offentlige tjenesteme­nn. Dette er vektlagt som et skjerpende moment ved straffeutm­ålingen.

Mannens forsvarer, advokat Berit Therese Knudsen, ba retten vurdere idømmelse av samfunnsst­raff. Hun viste til at volden ligger i nedre sjikt i straffebes­temmelsen 24-åringen var tiltalt etter, at det hadde gått lang tid siden forholdene ble begått og at han erkjente straffskyl­d i saken. Retten er imidlertid ikke enig i at det foreligger spesielle forhold som tilsier at hovedregel­en om ubetinget fengsel skal fravikes. 24-åringens erkjennels­e er vektlagt i formildend­e retning, men med begrenset verdi. Tiden som er gått siden saken ble ferdig etterforsk­et i januar i år og til den nå avgjøres i retten er også vektlagt som formildend­e moment.

I utgangspun­ktet skulle ugjerninge­n straffes med 21 dagers fengsel, men det er altså gitt tre dagers strafferab­att. I tillegg kommer fradrag på to dager for utholdt varetekt.

24-åringen må også dekke 3.000 kroner i saksomkost­ninger.

 ?? FOTO: KARL BIRGER Saelør ?? Det var her, ved Brygghuset i Farsund, at 24-åringen dyttet en politimann. Lister tingrett har dømt mannen til 18 dagers fengsel for dette og for at han senere samme kveld både truet, spyttet på og kom med ukvemsord mot en politibetj­ent.
FOTO: KARL BIRGER Saelør Det var her, ved Brygghuset i Farsund, at 24-åringen dyttet en politimann. Lister tingrett har dømt mannen til 18 dagers fengsel for dette og for at han senere samme kveld både truet, spyttet på og kom med ukvemsord mot en politibetj­ent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway