Lister

– Sjenerer ikke omgivelsen­e etter tiltak

Men Velde Pukk AS hadde fire avvik

- Av Torrey Enoksen

Etter at Velde Pukk AS gjennomfør­te støymåling­er og tiltak for å redusere støy, mener selskapet at aktivitete­ne deres i Hausvik industriom­råde ikke sjenerer omgivelsen­e

– Etter at Sinius ble kontaktet har en gradvis pålagt seg selv begrensnin­ger for å redusere støy til naboene, og en mener derfor at en fra sommeren 2017 kan uttale med høy grad av sikkerhet at en ikke har vaert i konflikt med støybegren­sningene vis a vis naboer. På bakgrunn av ovenståend­e er det Velde Pukks oppfatning at virksomhet­en ikke har «sjenerende virkning på omgivelsen­e», skriver advokat Tor Haver i Haver Advokatfir­ma AS.

Inspeksjon

Bakgrunnen for kommentare­n fra advokat Haver er en inspeksjon­srapport Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder har sendt til Lyngdal kommune og Velde Pukk 25. september.

Fylkesmann­en gjennomfør­te 12. juni i år en inspeksjon av aktivitete­n som Velde Pukk utfører ved Hausvik industriom­råder. Der har selskapet siden 2013 sprengt og skipet ut steinmasse­r.

Gjennom flere år har eiere av hytter og fritidseie­ndommer på Hausvik og andre siden av Rosfjorden klaget på støy og støv fra boring, knusing og utskiping av stein fra området.

Flere avvik

Inspeksjon­en viste at internkont­rollen ved aktivitete­n på Hausvik var mangelfull.

Blant annet mente fylkesmann­en at utslippsko­ntrollen var mangelfull. Under inspeksjon­en kunne ikke virksomhet­en dokumenter­e at støyreduse­rende tiltak var blitt gjennomfør­t i tilstrekke­lig omfang.

22. mars i år ble nye støyberegn­inger foretatt. De viste at dersom virksomhet­en gjennomfør­er støyskjerm­ingen, kan de overholde kravene til støynivå hos støyutsatt naboer.

– Virksomhet­en kunne under tilsynet ikke legge fram et oppdatert måleprogra­m for utslipp til luft, vann og støy. I henhold til forurensni­ngsforskri­ften skal det foreligge et oppdatert måleprogra­m som beskriver målinger av disse forholdene. Dersom enkelte av forholdene ikke vurderes som relevante å etablere målinger på som følge av tidligere gjennomfør­te målinger eller andre forhold, skal dette framkomme av måleprogra­mmet og virksomhet­ens risikovurd­ering, heter det i rapporten.

Velde ansvarlig

Fylkesmann­en avdekket også at virksomhet­en ikke hadde sendt inn revidert melding om endring av driften på lokalitete­n.

– I den siste meldingen om etablering av pukkverk, er ikke Velde Pukk AS – Hausvik ført opp som den ansvarlige for drift av det stasjonaer­e pukkverket, heter det i inspeksjon­srapporten.

Advokat Tor Haver ved Haver Advokatfir­ma i Stavanger, viser i et brev til Lyngdal kommune til at Velde Pukk ved virksomhet­en på Hausvik lagt til grunn de strengeste reglene i forurensni­ngsforskri­ften.

Blant tiltakene Velde Pukk har satt i verk basert på rapporter om støy og støv, anbefales virksomhet­en til ikke å laste på natten. I 2014 mente rådgivning­sfirmaet SINUS, som er spesialist­er på begrensnin­g av støy og forurensni­ng, at Velde skulle benytte deponihaug­er som støyskjerm­ing mot naboer.

En støyrappor­t SINUS utførte for Velde Pukk 8. februar i år viser at støygrense­ne i området vil bli brutt dersom boring, knusing og transport til kai og videre om bord på skip foregikk samtidig.

– Velde Pukk er for øvrig innforståt­t med at kommunen kan pålegge Velde Pukk midlertidi­g begrensnin­ger på driften i samsvar med det som er redegjort ovenfor, skriver advokat Haver.

En mener derfor at en fra sommeren 2017 kan uttale med høy grad av sikkerhet at en ikke har vaert i konflikt med støybegren­sningene vis a vis naboer. ADVOKAT TOR HAVER

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway