Lister

Oppofte, ikke Opofte

Statens kartverk har avgjort skrivemåte

- Av Tom Arild Støle

Kartverket har bestemt at riktig skrivemåte er Oppofte.

Det fremgår av et nylig fattet vedtak som Kartverket har gjort.

Tre års behandling

– Vedtakene er gjort med hjemmel i § 5 tredje ledd i lov om stadnamn, skriver saksbehand­ler Karsten Lien og seksjonsle­der Hege Sølid i Kartverket i et brev til Kvinesdal kommune.

Saken om skrivemåte­n til stedet har versert siden 2015, da man satte i gang et arbeid med kommunal tildeling av nye adressenav­n i Kvinesdal kommune. Det er i alt fire alternativ­er som er blitt vurdert: Oppofte, Oppofta, Opofte og Oppåpta.

Kartverket vedtok i september 2016 at skrivemåte­n skulle vaere Oppofta.

Det resulterte i fem klager. Fire av klagerne, deriblant Bjarte Jansen, Kvinesdal historiela­g, Martin Opofte og Teis Risnes, ønsket Opofte, mens Kvinesdal kommune ønsket Oppofte.

Martin Opofte skrev klagen på vegne av seg selv og 18 øvrige personer i hans familie som baerer etternavne­t Opofte. Han pekte blant annet på at navnet har vaert brukt i lang tid på gården.

Skriftlig, både i media og i andre skriftlige sammenheng­er er det også Opofte-skrivemåte­n som er blitt brukt. Stedsnavnt­jenesten for Østlandet og Agder ba Kartverket om en ny tilrådning, og det ble etter dette bestemt at skrivemåte­n Opofte skulle brukes.

Oppofta

Noen få måneder senere, i februar 2017 ble skrivemåte­n omgjort enda en gang, til Oppofta.

Vinteren og våren 2017 ble det satt i gang en grundigere utredning, og stedsnavnt­jenesten kom med en en ny tilrådning i september i fjor. Kartverket beklager at saken er blitt liggende hos dem siden da, og skylder på en intern svikt.

– Stedsnavnt­jenesten har tidligere tilrådet at førsteledd­et i stedsnavne­t må skrives «Opp». Dette er i samsvar med lov om stadnamn, om at en skal ta utgangspun­kt i den nedarvede lokale uttalen, samt følge gjeldende rettskrivi­ngsprinsip­per. I tillegg skal skriftform­en ikke skygge for meningsinn­holdet i navnet. Disse tre hovedregle­ne i loven tilsier at førsteledd­et må skrives «Opp-», påpeker Kartverket­s folk i vedtaket.

Kartverket mener at skrivemåte­n Oppåpta ikke lenger er så aktuell, og at man til slutt stod igjen med alternativ­ene Oppofte og Oppofta.

– Vi ønsker å legge vekt på de lokale uttalelsen­e som sisteledde­t. Siden alle klagerne ønsker «-ofte», og kommunen går inn for «Oppofte», er det sistnevnte skrivemåte som naermest vil kunne tilfredsst­ille både høringsutt­alelsene og regelverke­t.

Kartverket legger i vedtaket til at man stadfester skrivemåte­n Oppoftsvan­n når man skal omtale vannet i grenda. Dette er i tråd med det som ble bestemt i 2016.

Kartverket har sendt kopi av vedtaket til partene som har klaget på saken tidligere, og minner om at det gis anledning til å sende inn klage også på dette vedtaket.

– Eventuell klage skal stiles til Klagenemnd­a for stedsnavns­aker og sendes til Statens kartverk med kopi til kommunen. Dersom vedtaket blir oppretthol­dt, sender Kartverket saken videre til ei saerskilt klagenemnd oppnevnt av Kulturdepa­rtementet, skriver Hege Saelid og Karsten Lien i Kartverket i vedtaket.

Hovedregle­ne i loven tilsier at førsteledd­et må skrives «Opp-». STATENS KARTVERK

 ??  ?? Rett skrivemåte for stedsnavne­t er Oppofte. Det har Kartverket bestemt.
Rett skrivemåte for stedsnavne­t er Oppofte. Det har Kartverket bestemt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway