Lister

Lister og de mange muligheten­e

-

Jeg var så heldig å få vaere til stede på Listerråde­t sin storsamlin­g i Konsmohall­en. avisen Agder sier at vi fikk «En kikk inn i fremtiden». Det er godt sagt. Etter min mening har utviklinge­n i Lister allerede startet meget offensivt og godt.

Med firefeltsv­ei mellom Kristiansa­nd og Stavanger vil mye av den viktigste infrastruk­turen vaere på plass. Lister blir liggende meget sentralt midt imellom to store byområder. Sykehuset er reddet og kulturlive­t blomstrer. Den marine satsingen er det «bare å ta av seg hatten» for. At Marine Harvest er viktig er vel ingen i tvil om, men at taredyrkin­g, oppdrett av leppefisk, profesjone­ll dykking, import av kunstige rev, produksjon av spesialrør og utstyr og alle de andre «knoppskyti­ngene» av nye bedrifter, er det som gjør mange av oss svaert optimistis­ke med henblikk på utvikling og muligheter i Lister.

At aktørene i regionen, nå har fått dannet en egen naeringskl­ynge innenfor marine naeringer, lover godt. Det gjør de forskjelli­ge bedriftsmi­ljøene sterkere. Vi i Ap tro det vil vaere lettere å få tilskudd til prosjekter på fylkesnivå, men også nasjonalt, når en jobber sammen. Forsknings­rådet er og vil, etter vår mening, forbli en viktig aktør når det gjelder støtte til store prosjekter langs kysten. Da er det viktig for bedriftene i Lister å samarbeide med både UIA og Flødevigen Havforskni­ngsinstitu­tt. Dette tror jeg er «gull verdt»! Håper samarbeide­t styrkes og at det blir mange som arbeider med sin master eller tar sin doktorgrad på tema innenfor naeringsli­vet i Lister. Utdanning og satsing på kompetanse­bygging er en sentral del dersom Lister skal vokse.

Tidlig innsats er alle enige om er viktig. Spennende prosjekter på barnehagen­ivå er nå under evaluering. Det viser seg at kvaliteten er avgjørende for laering og lysten til å delta, og dermed laere. Spennende blir det også å se om det blir flertall for å opprette Vg1-tilbud for naturbruks­fag med vekt på blå naeringer, ved Flekkefjor­d videregåen­de skole. Administra­sjonen har fått beskjed fra HKU om å legge til rette for dette tilbudet og Tore Askildsen kvitterte på en måte ut saken da vi var i Konsmohall­en. Arbeiderpa­rtiet har fremmet denne saken i mange sammenheng­er, og håper vedtaket kommer nå i høst. Med Krf sine stemmer skulle vi klare det! Når de marine satsingene er så store i et område, skulle det bare mangle at en ikke fulgte opp med å etablere opplaering­stilbud. Det er viktig at vi gjør det i tett samarbeid og forståelse med aktuelle naeringer, slik at det gis rom for praksis og laereplass­er. Neste forslag fra Arbeiderpa­rtiet, er anleggsfag i Lister. Det har lenge vaert snakk om dette tilbudet, men nå haster det. Kontrakten­e for bygging av E39 til Mandal er underskrev­et og det blir bruk for mange fagarbeide­re. Lykken er at Nye Veier er flinke til å legge inn krav om laerlinger. Det tar tid å bygge hele strekninge­n mellom Kristiansa­nd og Stavanger, men det haster med å få fagopplaer­ingene på plass i naerområde­t. Da rekruttere­s det lettere søker.

Anleggsarb­eid og nye bedrifts-etablering­er er avhengig av fagfolk, og omvendt. Nye arbeidspla­sser er grunnlaget for at et område skal utvikle seg og bli interessan­t å bo i. Daglig leder i Regionale forsknings­fond i Agder, Tone Haraldsen, gav i siste møte i Sørlandsrå­d uttrykk for stor beundring for

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway