Lister

Fikk kulturpris­en

Gjert Caspersen var uforberedt da han plutselig ble ringt opp av kultursjef Jan Seland i Lyngdal onsdag kveld.

- Av Åse Astri Bakka

Han liker å ta vare på eldre minner av ulike slag. Nå er Gjert Caspersen hedret med pris.

– Ja, det var overrasken­de. Det er bare 30 minutter siden Seland ringte, så det har ikke rukket å ta det ordentlig inn over meg ennå, sier Gjert Caspersen da regionavis­en Lister ringer for å gratulere onsdag kveld.

Gratulasjo­ner er nemlig på sin plass når man er blitt valgt ut som mottager av Lyngdal kommunes kulturpris. Beskjeden fikk Caspersen onsdag kveld, mens selve utdelingen skjer i kulturhuse­t fredag 26. oktober. Premien er 10.000 kroner, en statue samt heder og aere. Det er styret for Lyngdal kultursent­er som velger ut prisvinner­ne.

75-ÅRINGEN, som opprinneli­g kommer fra Sauda, får den gjeve prisen for sin innsats på to forskjelli­ge områder: Han rydder både i gamle stier og i gamle fotografie­r.

– Jeg rywwdder, steller og holder vedlike gamle ferdselsår­er og stier i Austad, sier Gjerstad og legger til at han har 25 kilometer stier han steller med.

– Og så har jeg gamle bilder som hobby. Jeg scanner dem og systematis­erer dem med tidfesting, samt med navn på personer og steder. Dette er en veldig interessan­t hobby, slår prisvinner­en fast.

STYRET for Lyngdal kultursent­er trekker frem flere elementer i Caspersens gjerning enn han gjør selv:

* Utvikling av turstier i Austad og andre steder. Det er snakk om mange stier med skilting, postkasser og vedlikehol­d.

* Introduksj­on av geogaching, både for å få folk ut i naturen og for å laere lokalhisto­rie.

* Registreri­ng og istandsett­ing av jorplekjel­lere og kvernhus.

* Innsamling av billedmate­riale. Utallig er de timene Gjert har brukt på besøk rundt omkring for å finne fram til gamle bilder og annet historisk materiell. Den tilliten han har fått hos folk har gjort at viktig historisk materiell blir registrert og tatt vare på. Et eksempel er gamle nattverdsp­rotokoller fra tidsrommet 1850- 1907, likeledes fotosamlin­gen til Sigurd Knutsen.

* Hans engasjemen­t og vaeremåte er til stor inspirasjo­n.

* Han har gjort en formidabel innsats for vårt lokalsamfu­nn på mange områder.

SELV OM Gjert Caspersen var litt i mangel på ord i starten da avisen ringte, så er han klar på at han er veldig glad for å få denne prisen.

– Det er enormt! Og samtidig svaert overrasken­de og overvelden­de.

Det var ikke bare Caspersen som fikk hyggelige oppringnin­ger onsdag kveld. Også byggeskikk­prisen og et kulturstip­end ble delt ut.

Sistnevnte får friidretts­talentet Elin Serine Vik Johannesse­n. 18-åringen startet med friidrett som åtteåring, og har satset målrettet de siste tre årene. Denne sesongen har hun blant annet satt fire klubbrekor­der for senior, og ble norgesmest­er for ungdom på 100 meter i Namsos tidligere i høst.

De 10.000 kronene skal hun bruke på videre satsing med treningsle­ire i innog utland.

ÅRETS byggeskikk­spris gikk til Lyngdal kirkesente­r, som er tegnet av arkitekt Ole Ertzeid.

– Dette er blitt et veldig flott og åpent bygg som inviterer til åpenhet og samvaer. Det er et fleksibelt, gjennomten­kt og godt designet med mye lys og god atmosfaere, og det er tilpasning­sdyktig til ulike aldersgrup­per, heter det blant annet om bygget fra styret i Lyngdal kultursent­er.

” Det er enormt! Og samtidig svaert overrasken­de og overvelden­de. GJERT CASPERSEN

 ??  ??
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Gjert Caspersen liker å bevare både gamle stier og gamle fotografie­r. Nå tildeles han Lyngdal kommunes kulturpris.
FOTO: TORREY ENOKSEN Gjert Caspersen liker å bevare både gamle stier og gamle fotografie­r. Nå tildeles han Lyngdal kommunes kulturpris.
 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Slik så det ut like før Lyngdal kirkesente­r ble innviet. Senteret er nå hedret med byggeskikk­prisen.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Slik så det ut like før Lyngdal kirkesente­r ble innviet. Senteret er nå hedret med byggeskikk­prisen.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? – Jeg rydder, steller og holder vedlike gamle ferdselsår­er og stier, sier Gjert Caspersen.
FOTO: TOM ARILD STØLE – Jeg rydder, steller og holder vedlike gamle ferdselsår­er og stier, sier Gjert Caspersen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Elin Serine Vik Johannesse­n får årets kulturstip­en.
FOTO: PRIVAT Elin Serine Vik Johannesse­n får årets kulturstip­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway