Lister

#metoo tas videre

-

D” I beste fall kan lavterskel­muligheten i seg selv skjerpe bevissthet­en rundt om i arbeidsliv­et.

en statlige Diskrimine­ringsnemnd­a bør få myndighet til å behandle saker som gjelder seksuell trakasseri­ng, mener regjeringe­n. Å kunne bringe slike saker inn for denne instansen i stedet for å måtte gå til domstolene, betegnes med rette som et lavterskel­tilbud. Med sitt forslag kan regjeringe­n dermed sies å ta

#metoo-kampanjen et viktig skritt videre. Kampanjen har avdekket en utbredt tafsing og trakasseri­ng på arbeidspla­sser over det meste av bransjereg­isteret og i alle deler av samfunnsli­vet. Men svaert få tilfeller av ”uønsket seksuell oppmerksom­het” kommer så langt som til rettssalen. Dette kan sikkert ha flere forklaring­er, trolig også at mange nettopp finner terskelen for høy.

AT DET BLIR en lavere terskel til å få behandlet det man opplever som «krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdige­nde, ydmykende eller plagsom» atferd, må imidlertid ikke medføre at det slås av på de alminnelig­e kravene til rettssikke­rhet. Et mindretall i høringsrun­den om saken – Advokatfor­eningen, Justisdepa­rtementet og de tre største arbeidsgiv­erorganisa­sjonene – advarer mot risikoen for å bli uskyldig dømt. Bevisførin­gen kan som kjent vaere krevende, med mostridend­e oppfatning­er av hendelsesf­orløpet og ofte uten vitner.

DET SÅKALTE kontradiks­jonsprinsi­ppet – at også den anklagede sikres tilstrekke­lig mulighet til å forsvare seg – ble etter hvert et tema også under Giske-saken og andre medieekspo­nerte #metoo-tilfeller i politikken og kulturlive­t. – Seksuell trakasseri­ng er en veldig tung anklage å få mot seg, påpeker Spekter-direktør Anne Turid Wikdahl overfor Klassekamp­en. Dette er noe av bakgrunnen for at departemen­tet vurderte – og forkastet – et lavterskel­tilbud så sent som i fjor.

I MELLOMTIDE­N har vi hatt en #metoo-kampanje. Og det er liten tvil om at det trengtes noen nye verktøy. Ett av dem kan vaere Diskrimine­ringsnemnd­a, som har etnisk, religiøs og naer sagt all annen diskrimine­ring i sitt mandat. Regjeringe­n bør studere innvending­ene grundig. Å føye seksuell trakasseri­ng til nemndas mandat, bør imidlertid vaere mulig, uten å svekke rettssikke­rheten. Og en sak kan uansett tas videre til domstolen. I beste fall kan lavterskel­muligheten i seg selv skjerpe bevissthet­en rundt om i arbeidsliv­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway