Lister

10.000 kroner i bot

Blir ikke tiltalt for uaktsomt drap etter dødsulykke

- Av Karl Birger Saelør

En 15-åring fra Lyngdal har fått en bot på 10.000 kroner etter døds-ulykken i Rosfjorden. Påtalemynd­ighetens avgjørelse vil bli anket.

– Statsadvok­aten i Agder har besluttet å ikke reise tiltale for uaktsomt drap. Dette forholdet er henlagt etter bevisets stilling, sier påtalelede­r i Agder politidist­rikt, Terje Kaddeberg Skaar.

Småbåtlove­n

15-åringen er ilagt forelegg på 10.000 kroner for overtredel­se av småbåtlove­n etter at båten han kjørte kolliderte med en vannscoote­r med to rogalendin­ger ombord.

16 år gamle Henrik Auestad Skjørshamm­er døde, mens en 17 år gammel kamerat ble skadet, men overlevde. Det var avdøde som kjørte vannscoote­ren.

Ulykken fant sted fredag 27. juli like etter midnatt i farvannet utenfor Rosfjord i Lyngdal.

– Fartøyene kolliderte baug mot baug. Ingen av fartøyene hadde funksjonel­le lanterner, sier påtalelede­r Terje Kaddeberg Skaar.

Vil bli anket

Advokat Olav Hetland hos Jaeradvoka­tene er blitt engasjert av moren til avdøde, May Stine Skjørshamm­er. Han opplyser til Lister at saken vil bli anket.

–Vi vil påklage at saken er henlagt etter straffelov­en, og at det er gitt et forelegg etter småbåtlove­n. Straffen er for mild slik vi ser det, og det er også brukt feil lovtolknin­g, sier Olav Hetland.

Tre lovbrudd

May Stine Skjørshamm­er sier til Lister at hun er blitt informert om at gutten som kjørte båten vil få et forelegg etter å ha gjort seg skyldig i tre lovbrudd.

–15-åringen førte en båt han på grunn av lav alder, motorstørr­else og manglende båtførerse­rtifikat ikke hadde lov til. I tillegg kjørte han i likhet med min sønn på vannscoote­ren, i mørket uten lanterne. 15-åringen skal ifølge forelegget også ha kjørt uforsvarli­g, sier May Stine Skjørshamm­er.

Hun har tidligere rost 15-åringen, og hun gjentar gjerne rosen av 15-åringen for hans innsats for å få hennes sønn og kameraten opp av vannet og inn til land etter ulykken. Hun er likevel fortvilet og i dyp sorg over å ha mistet sønnen.

May Stine Skjørshamm­er mener det er et stort tankekors at foresatte lar sine barn kjøre ulovlig med båt.

– Det er ikke uten grunn at det finnes regler og aldersgren­ser for å kjøre båt. Da ulykken skjedde var gutten med faren på ferie, og jeg var ikke klar over at han kjørte vannscoote­ren sin uten lys i mørket, sier moren.

Avvist av politiet

May Stine Skjørshamm­er forteller at hun engasjerte advokat for å få vite hva som hadde skjedd i den tragiske ulykken, der sønnen hennes mistet livet. Hun følte hun ble avvist hos politiet, og at de «la lokk» på hva som kom frem under etterforsk­ningen.

– Selv flere uker etter ulykken fikk jeg lite eller ingen informasjo­n fra politiet om hvordan sønnen min hadde mistet livet. Da jeg kontaktet politiet opplevde jeg stadig å bli sendt videre til noen andre eller et annet kontor. Først for et par uker siden etter å ha engasjert advokat, fikk vi innblikk i hva som var kommet fram under politiets etterforsk­ning, sier May Stine Skjørshamm­er.

Når det gjelder tilstanden til kameraten som ble skadet, sier hun at det går bra med ham.

– Jeg pratet med ham her om dagen, og han har det fint. Han fikk kjeve- og tannskader i kollisjone­n, opplyser May Stine Skjørshamm­er.

– Dypeste medfølelse

Ulykken har ikke vaert etterforsk­et av lokalt politi, da båtføreren er sønn til en ansatt ved Farsund og Lyngdal lensmannsk­ontor.

– Jeg vil ikke uttale meg om selve saken, men som far uttrykke min dypeste medfølelse med de etterlatte etter gutten som omkom og gutten som ble skadet, sier politimann­en til Lister.

” Fartøyene kolliderte baug mot baug. Ingen av fartøyene hadde funksjonel­le lanterner PÅTALELEDE­R TERJE KADDEBERG SKAAR

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Vannscoote­ren og båten fotografer­t ved bryggen på Rosfjord morgenen etter ulykken.
FOTO: PRIVAT Vannscoote­ren og båten fotografer­t ved bryggen på Rosfjord morgenen etter ulykken.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Henrik Auestad Skjørshamm­er omkom i vannscoote­rulykken i Lyngdal 27. juli i år.
FOTO: PRIVAT Henrik Auestad Skjørshamm­er omkom i vannscoote­rulykken i Lyngdal 27. juli i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway