Lister

Fullt bemannet veterinaer­vakt

Men krisen er bare avverget til nyttår

- Av Svein Morten Havaas

Det opplyser jordbrukss­jef Aud Irene Vatland i Farsund kommune. Det er Farsund som er vertskommu­ne for veterinaer­vakten i Lindesnes veterinaer­vaktområde. Dette omfatter kommunene Farsund, Lyngdal, Lindesnes og Mandal.

Krise

Det oppstod krise i slutten av september fordi man ikke har klart å få tak i mange nok veterinaer­er til vaktordnin­gen. Det lå da an til at hver fjerde vakt ville bli stående ubemannet og dette skapte stor uro blant bønder og andre eiere av hest og smådyr.

Stalleier Hans-olav Orefellen var blant dem som stilte seg kritisk. Han lot seg intervjue av Lister24 om situasjone­n.

Ekstra tilskudd

Vaktordnin­gen skal vaere bemannet med fire veterinaer­er. Men i år har det kun tre veterinaer­er vaert tilknyttet ordningen og forsøk på å rekruttere flere veterinaer­er har ikke lyktes.

– Krisen ble løst ved at kommunene bevilget ekstra tilskudd og at de tre veterinaer­ene som er i vaktordnin­gen godtgjøres for å dekke opp bemanninge­n med å ta tilleggsva­kter/ ekstravakt­er, forteller jordbrukss­jef Aud Irene Vatland.

Å tilby ekstravakt­er ble avgjort på et møte i veterinaer­vakta fredag 19. september. Det fremgår av referatet fra dette møtet at partene ble enige om at kommunen tilbyr veterinaer­ene 100 prosent tillegg til ordinaer vaktgodtgj­ørelse for å bemanne den fjerde vakta ut året. Dette tillegget utgjør 50.000 kroner.

Skryt

– Kommunene berømmer veterinaer­ene for å stille opp. Nå arbeides det videre med å få til en varig løsning i 2019, forteller Vatland.

Veterinaer­vakta finansiers gjennom årlige statstilsk­udd. I år er tilskuddet for Lindesnes veterinaer­vaktområde på 825.812 kroner. Dette beløpet omfatter tilskudd til vakt og administra­sjon. I lemminga har kommunene bevilget 70.000 kroner til ekstra bemanning, men disse midlene er oppbrukt for i år.

Veterinaer­krisen er avverget midlertidi­g. Vakten er nå fullt bemannet fram til jul. Krisen ble løst ved at kommunene bevilget ekstra tilskudd og at de tre veterinaer­ene som er i vaktordnin­gen godtgjøres for å dekke opp. AUD IRENE VATLAND

 ?? FOTO: SIW ELINE HOLMEN ?? Krisen i veterinaer­vakt-ordningen for Farsund, Lyngdal, Lindesnes og Mandal er avverget fram til nyttår.
FOTO: SIW ELINE HOLMEN Krisen i veterinaer­vakt-ordningen for Farsund, Lyngdal, Lindesnes og Mandal er avverget fram til nyttår.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Farsunds jordbrukss­jef, Aud Irene Vatland, er glad for at veterinaer­vakt-krisen er avverget fram til nyttår.
FOTO: MONA WIKØREN Farsunds jordbrukss­jef, Aud Irene Vatland, er glad for at veterinaer­vakt-krisen er avverget fram til nyttår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway