Lister

Politikern­e avviste veiklage

Grunneiere må selv betale for utrasing av tidligere kommunal vei

- Av Torrey Enoksen

Kommunesty­ret i Lyngdal avviste klagen fra flere grunneiere på veien til Dydland og Fidjestøl, som mener kommunen skal ta regningen etter utrasing.

Bakgrunnen for saken, er at grunneiern­e ikke går med på at de må betale 90.000 kroner for å gjenoppfør­e en mur på den kommunale Fidjestølv­eien.

Var kommunal

Frem til 31. august 2017 var Fidjestølv­eien eiet og drevet av Lyngdal kommune. Da vedtok kommunen å legge ned den kommunale veien og overføre eierskap og drift til grunneiern­e i området.

Før dette skjedde raste deler av en mur langs veien ut i 2011. Dette førte til at veibanen måtte utbedres. Etter ekstremvae­ret «Synne» i november 2015, måtte det foretas nye utbedringe­r etter nye ras i det samme området.

Da var kommunen eier av veien.

Egenandel

24. mai i år vedtok kommunesty­ret i Lyngdal om at grunneiern­e må betale 90.000 kroner for utbedring av veien. Totalkostn­aden for utbedringe­n er på 290.000 kroner.

Denne regningen mener grunneiern­e langs veien at Lyngdal kommune selv må betale.

– Jeg kan ikke forstå at grunneiern­e skal betale 90.000 kroner for en forseelse som de ikke har vaert med på. Veien rast ute under stormen i 2013. Her påfører vi grunneiern­e en utgift på 90.000 kroner der kommunen er byggherre. Kommer det en rettssak, vil jeg bare si at «vi ligger litt dårlig an», sa Senterpart­iets Karsten Fidjeland.

Fylkesmann­en avgjør

En av forutsetni­ngene Lyngdal kommune satte selv da de besluttet å legge ned de kommunale veiene i august 2017, var at standarden på veiene skulle vaere tilfredsst­illende når de ble overlevert til nye eierne.

Arbeiderpa­rtiets Johan Ekeland og Venstres Torunn Tjomsland mener kommunen burde ta regningen, og ikke overlate den til de som har overtatt veien.

Med det flertallsv­edtaket som ble fattet torsdag, vil grunneiern­e etter alt å dømme anke avgjørelse­n videre til Fylkesmann­en for endelig avgjørelse. Det er ikke klart når en avgjørelse kan foreligge.

Her påfører vi grunneiern­e en utgift på 90.000 kroner der kommunen er byggherre KARSTEN FIDJELAND, SENTERPART­IET

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Slik så det ut i Fidjestølv­eien etter ekstremvae­ret «Synne» i november 2015. Et flertall av politikern­e avviser klagen fra grunneiern­e.
FOTO: TOM ARILD STØLE Slik så det ut i Fidjestølv­eien etter ekstremvae­ret «Synne» i november 2015. Et flertall av politikern­e avviser klagen fra grunneiern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway