Lister

Forurensin­g blir liggende?

Vet ikke hvor forurenset massen ved helsehusto­mten er

- Av Torrey Enoksen

De øverste jordmassen­e i helsehusto­mten på Øvre Berge, der det ble funnet rester etter plantemidl­er, kan bli liggende.

Det kom frem under en orienterin­g som prosjektle­der Egil Lunden hos Kruse Smith ga kommunesty­ret i Lyngdal torsdag.

– Det er prosjektle­delsen som eventuelt skal søke om massene må sendes til deponi eller ei. Vi vet fortsatt ikke om vi må søke om å deponere massene. Dersom massene hadde vaert veldig forurenset, hadde vi nok ikke fått lov til å la dem ligge her. Vi har derfor ingen bråhast med å finne en løsning på dette, sier prosjektle­der Lunden til Lister.

Tungmetall­er

I juni i år ble det kjent at analyser av jord- og morenemass­ene på Bergeslett­a viste at det var en del gamle miljøsynde­r i området.

Frem til slutten av 1990–tallet, ble store deler av området som i dag blir bygget ut til nytt helsesente­r benyttet som landbrukso­g plantefelt­område. Blant annet brukte Lyngdal planteskol­e deler av området til produksjon av traer.

I april og mai i år ble det foretatt prøveborin­ger på ti forskjelli­ge steder på tomten. I 20 av prøvene som ble analysert ble det funnet plantevern­midler og tungmetall­er.

Flere av prøvene som er blitt hentet opp, er blitt analysert ved et laboratori­um i Tsjekkia. Dette skal ha skjedd etter at konsulentf­irmaet Rambøll så resultaten­e av de første jordprøven­e som ble utført i området.

Kan bli brukt

Det som nå skaper litt usikkerhet på, er om massene er så forurenset at de må behandles som spesialavf­all eller ei. Foreløpig ligger massene i området.

– Vi vet fortsatt ikke om forurensni­ngsgraden er så liten at det faktisk går an å bruke det, eller om vi kan grave ned massene på området, sier Lunden.

Synlig bevis

Ifølge prosjektle­der Lunden, er selve byggearbei­det på helsesente­ret i rute. I neste uke vil støpingen av den tredje av de fem bunnplaten­e på det stjernefor­mede bygget bli gjennomfør­t i neste uke.

Det første store milepaelet vil skje rundt 31. januar 2019. Da vil kjelleren og det tre etasje høye råbygget på en den ene av de to blokkene som får tre etasjer over bakken vaere ferdig reist. Kort tid senere vil blokk to stå ferdig. I løpet av første år 2019 vil de ytterliger­e tre blokkene som får fire etasjer over bakken stå ferdig.

Brukt reservene

Etter justering av prisstigni­ngen, er prisen på Helsehuset justert til 466 millioner kroner.

De økonomiske reservene er brukt opp, men det jobbes med å få bygg opp en ny reserve på ti millioner kroner ved å få justert ned kostnadene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway