Lister

Viste frem amerikakla­er

- Av Svein Morten Havaas

Barn og barnebarn av utvandrere til Amerika viste frem klaer fra «over there» da forfatter og etnolog Siv Ringdal besøkte biblioteke­t i Eiken torsdag kveld.

Forfatterb­esøket var bra timet inn mot lanseringe­n av Ringdals siste bok «På høye haeler i Amerika», som nettopp omhandler kvinnenes liv og kår i forbindels­e med utvandring­en fra Agder-fylkene.

I EIKEN hadde man lagt seg skikkelig i selen før torsdagens boklanseri­ngsmøte. Med biblioteks­jef Anne Turid Nøkland i spissen, hadde biblioteke­t organisert en storstilt utstilling av både klaer og gjenstande­r som lokale damer i Haegebosta­d og Eiken hadde med seg fra USA da de flyttet hjem. – Det var veldig moro med den utstilling­en. Utrolig imponerend­e det de hadde gjort og veldig gøy å se for meg, sier Siv Ringdal til Lister.

Ekstra stas var det å oppleve mannequin-oppvisning­en. Det var barn og barnebarn av bidragsyte­rne til utstilling­en som viste frem klaerne fra «Junaiten».

BOKA «På høye haeler i Amerika» var rykende fersk i Eiken torsdag. Den kom fra trykkeriet to dager før. Dette var første foredraget Siv Ringdal hadde om boken etter utgivelsen.

– Ringdal viste bilder og fortalte om boken. Vi ble tatt tilbake i tiden «over there» på 1950- og 60 tallet. Mange gjenkjenne­nde nikk kunne ses i salen, forteller Anne Turid Nøkland.

I biblioteke­t etter foredraget gikk samtalen lett og minner og historier ble delt over kaffekoppe­n, rapportere­r biblioteks­jefen videre.

SIV Ringdal ble kontaktet av folkebibli­oteket i Haegebosta­d og Eiken for lenge siden. Det var flere tilfeldigh­eter som gjorde at dette besøket falt akkurat i forbindels­e med lanseringe­n.

– De hadde virkelig mobilisert og gjort mye ut av dette arrangemen­tet. Det setter jeg selvsagt stor pris på. Jeg blir både glad og rørt, sier Ringdal.

Forfattere­n og etnologen har fått mange tilbakemel­dinger på arbeidet hun har gjort i forhold til norsk-amerikansk­e kvinner.

– Jeg føler at dette temaet er noe som betyr noe for mange og noe som mange har et forhold til på hele Agder. Det er veldig moro.

ELEMENTET AV gjenkjenne­lse gjør det også utfordrend­e å foredra over temaet, ifølge Siv Ringdal.

– Man føler jo at mange av de som sitter i salen kjenner innholdet så godt. Jeg snakker for ekspertene, rett og slett, sier forfattere­n.

Hun setter også pris på møtene med alle kvinnene som har vaert «over there».

– Det er alltid moro å prate med dem etter foredraget over en kopp kaffe. Da får jeg høre de fortelle om forskjelli­ge opplevelse­r og historier fra tiden i Amerika. Det er inspireren­de, sier Ringdal, som selvsagt både solgte og signerte bøker på torsdagens temakveld i Eiken.

Lørdag fortsetter turneen i forbindels­e med boklanseri­ngen. Først blir det foredrag og boksigneri­ng på Lista Bokhandel i Vanse og deretter blir det tilsvarend­e arrangemen­t på Kulturbokh­andelen i Farsund.

Jeg blir både glad og rørt. SIV RINGDAL

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Visning av kjoler med tilbehør. Det var barn og barnebarn av utvandrern­e som var modeller på mannequino­ppvisninge­n.
FOTO: PRIVAT Visning av kjoler med tilbehør. Det var barn og barnebarn av utvandrern­e som var modeller på mannequino­ppvisninge­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway