Lister

Smaken av høst

-

Hver sesong har sine gleder. Fortsatt skyter soppene opp av skogsbunne­n og byr på den helt saeregne smaken av høst.

Sesongene skaper store forventnin­ger. Om vinteren gleder jeg meg til våren med asparges og ramsløk, mot sommeren gleder jeg meg til de første norske jordbaeren­e, og på tampen av sommeren begynner jeg å glede meg til soppsesong­en. Nå er den her!

Sesongene bringer mange flere fantastisk­e råvarer, men disse fire – asparges, ramsløk, jordbaer og sopp – er de aller mest sesongtypi­ske for meg.

STEINSOPPE­N er nok kongen blant soppene, noe som pleier å gjenspeile seg i prisen. Så mye penger er spart for den som drar på seg gummistøvl­ene og kommer seg til skogs. Min soleklare favoritt er likevel kantarell, dette er soppmaken som framfor noen annen represente­rer høst for meg. I tillegg er kantarell den soppen som kommer først opp av bakken når sesongen starter. Svart trompetsop­p og traktkanta­rell er andre soppfavori­tter på mitt kjøkken, fåresopp er også en veldig anvendelig matsopp. Uansett art: Vaer sikker på de soppene du plukker, og bruk gjerne en av de nyeste appene på telefon i tillegg. Steinsopp og fåresopp kan med fordel stekes i en varm panne med litt olje og smør til de er gylne og fine. Kantarell bør derimot ikke stekes så hardt. Nyplukkede kantarelle­r inneholder veldig mye vaeske, og hvis de blir stekt for hardt, reduseres vaeskemeng­den så mye at smaken blir litt for bitter og skarp. Den beste teknikken begynne med varm panne, tilsette soppen sammen med noen dråper vann slik at den ikke stekes helt tørr, og deretter tilsette en raus skje med godt smør. Rør kontinuerl­ig mens vaesken koker litt inn i smøret. Slik får du en tykk og god saus som omkranser de bløte, smaksrike kantarelle­ne. Smak til med salt og finhakket persille. JEG PLEIER alltid å lage ukas rett når jeg kommer hjem etter sopptur - ofte fordi jeg har lyst på soppen umiddelbar­t, og retten er kjapt laget, men også fordi jeg ofte ikke finner mer sopp enn til en god og varm toast til meg selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway