Lister

Druefavori­tten

- Av Knut-espen Misje / NTB

Vinmonopol­et lanserer et knippe viner fra Canada denne høsten. Kvaliteten derfra stiger, og Chardonnay er i førersetet.

Sprø toast med deilig høstsopp er noe av det enkleste og beste jeg kan tenke meg. Jeg har alltid lyst på champagne eller hvitvin til en slik godbit. Det går selvfølgel­ig an å drikke både rødvin og øl til også, men det er noe med soppens delikate tekstur og brødets sprøhet som er uslåelig sammen med viner av druen Chardonnay.

CHARDONNAY er en av verdens mest populaere hvitvinsdr­uer. Den plantes naer sagt overalt der vindruer dyrkes, Canada er intet unntak.

Canada har en lang tradisjon for å dyrke druer, men inntil nylig har fokuset vaert på lite spennende hybrider. De siste tiårene har fokuset dreid mot produksjon av viner laget av druer fra Vitis Vinifera – ekte vinranke, og kvaliteten er i dag oppadgåend­e. Canada er ingen stor vinproduse­nt, men det lages likevel vin i regionene fra Nova Scotia

i øst til British Colombia i vest.

UKAS VIN kommer fra vestkysten, naermere bestemt Okanagan Valley i British Colombia. Her er klimaet relativt kjølig, med klare skiller mellom årstidene. Vintrene er kalde, sommerdage­ne kan vaere glohete – men på grunn av den nordlige beliggenhe­ten er nettene kjølige selv om sommeren. Det sikrer at druene modner perfekt. Nighthawk Chardonnay 2016 (varenr. 10220701, kr 269,90 basiskateg­ori 6) er en typisk Chardonnay, som passer retten som hånd i hanske. Den har typiske aromaer av sitrus, moden frukt, smør, nøtter og toast.

Her får vi både en balansert syre og Chardonnay-druens kremaktige tekstur og fylde, som smelter sammen med smakene i retten.

Vinen har tydelig eikepreg og kan med fordel lagres et drøyt år før den er i perfekt balanse. Men er du av den utålmodige typen, tester du den ut nå til høstens nydelige soppretter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway