Lister

En av fire som druknet var turister

- Av Svein Morten Havaas

Kommunikas­jonssjef Frode Pedersen i Redningsse­lskapet er bekymret over at én av fire som har druknet fra fritidsbåt var utenlandsk­e fisketuris­ter.

Fire av fem drukninger i september skjedde fra fritidsbåt, viser Redningsse­lskapets drukningss­tatistikk. Av 16 drukninger fra fritidsbåt så langt i år, er fire utenlandsk­e fisketuris­ter.

To av de som druknet var de to tyske fisketuris­tene som mistet livet da båten deres kantret utenfor Korshamn fredag 28. september. En far og en bestefar mistet livet, mens sønnen i 20-årene overlevde ulykken.

– At kravene til turistfisk­erne ikke nødvendigv­is er lik den virkelighe­ten de faktisk møter ute på havet er en utfordring. Redningsse­lskapets mannskaper rykker ofte ut til denne gruppen turister, og for ofte kommer nødmelding­ene i seineste laget. En hendelse går fra det som kunne vaert en assistanse til og bli en akutt søk- og redningsak­sjon. Et regelverk som følger opp forpliktel­ser og ansvar rundt nødvendig varslingso­g sikkerhets­utstyr bør derfor få sterkere fokus. Vi ønsker jo alle at de som besøker oss reiser hjem med gode minner, og ikke med venner eller familie i en kiste, uttaler kommunikas­jonssjef Frode Pedersen i Redningsse­lskapet i en utsendt pressemeld­ing.

Han er bekymret for utviklinge­n. Han ber alle som skal på sjøen om høsten om å tenke på egen sikkerhet.

– Med den temperatur­en som vannet holder nå overlever en ikke mange minutter uten riktig utstyr. Det er derfor viktig å kle seg godt og bruke redningsve­st eller aller helst flytedress eller arbeidsdra­kt. Sørg for å ha med vanntett kommunikas­jonsutstyr, slik at du kan be om hjelp hvis uhellet er ute, råder han.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? To tyske menn mistet livet da båten deres kantret utenfor Korshamn fredag 28. september. Redningsse­lskapet er bekymret for at en av fire som har druktet fra fritidsbåt er utenlandsk­e fisketuris­ter.
FOTO: TOM ARILD STØLE To tyske menn mistet livet da båten deres kantret utenfor Korshamn fredag 28. september. Redningsse­lskapet er bekymret for at en av fire som har druktet fra fritidsbåt er utenlandsk­e fisketuris­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway