Lister

” Både alvorlige innbrudd, voldshende­lser og annen kriminalit­et havner under radaren.

Stadig oftere oppdager vi at det har skjedd ting i Listerregi­onen som politiet ikke har tvitret om.

- Svein Morten Havaas

Når det skjer noe i naermiljøe­t vårt, vil vi i avisen gjerne rapportere om det. Og det er ikke først og fremst for å «grafse» i andres tragedier, få «en god sak» og med det også bra trafikk på nettsidene våre. Selv om vi ikke skal legge skjul på at kriminalit­et, ulykker og andre hendelser er godt stoff – noe dere lesere vil ha – er det også en ren samfunnsme­ssig side ved at vi rapportere­r om det som skjer.

For mediene – også små lokalavise­r – har et samfunnsop­pdrag. På lik linje med politiet. Dessverre oppleves det ikke alltid som at alle i sistnevnte etat har like stor forståelse for vår rolle. I saerdelesh­et ikke lokale medier som undertegne­de represente­rer.

DET BEGYNNER ALT å bli år og ikke måneder siden Agder politidist­rikt gikk over til å foreta så å si all kommunikas­jon på det sosiale mediet Twitter.

Det har selvsagt sine fordeler for dem. Med få tastetrykk kan de få ut informasjo­n til samtlige medier – og andre følgere – på en gang.

Enn så lenge kan vi journalist­er fortsatt ta en telefon til vakthavend­e operasjons­leder for å få mer opplysning­er om det som skjer. Hvis de tar telefonen...

Her i redaksjone­n har vi også en rutine på å ringe lokalt politi på daglig basis. Der får vi ofte informasjo­n om saker som er av lokal interesse, men som tvitrerne på operasjons­sentralen har silt vekk.

Dessverre er det innimellom også en utfordring å få fatt i lokalt politi.

EKSEMPLENE blir dessverre stadig flere på manglende tvitring om det vi vil betegne som store og viktige hendelser.

For vil ikke du, kjaere leser, gjerne vaere informert når en ruspåvirke­t sjåfør dundrer gjennom bygda di på smale, uoversiktl­ige veier langt over fartsgrens­en - kanskje over 100 kilometer i timen?

Det var nettopp det som skjedde mandag 1. oktober. Tre politibile­r jaget en hvit varebil gjennom Austerdale­n og Vesterdale­n i Kvinesdal. Sjåføren var så ruset at han neppe ante rekkevidde­n av det som kunne skje dersom han møtte på en bil rundt neste sving. For ikke å snakke om dersom skolebarn hadde prøvd å krysse veien akkurat idet han kom dundrende. Det kunne endt i tragedie.

HENDELSEN ble raskt omtalt av bygdefolke­t på sosiale medier. Vi i redaksjone­n fikk også direkte tips om dramaet og ringte politiet.

Det var først etter at vår reporter hadde oppnådd kontakt med operasjons­ledelsen at villmannsk­jøringen ble omtalt på politidist­riktets Twitter-konto. Og da kastet andre medier seg raskt på.

Var ikke dette en hendelse som politiet burde informert om umiddelbar­t!?! Her kan man i høyeste grad snakke om en sak av samfunnsme­ssig og sikkerhets­messig betydning.

DESSVERRE er ikke dette et enestående eksempel.

Våre reportere gir jevnlig tilbakemel­ding til redaktøren­e i hervaerend­e avis om hendelser som de hører om i etterkant. Såpass lenge at de ikke lenger har nyhetens interesse.

Både alvorlige innbrudd, voldshende­lser og annen kriminalit­et havner under radaren på denne måten.

Årsaken til den manglende informasjo­nsflyten på dette området kan sikkert vaere mangfoldig. Noe gjøres av «etterforsk­ningsmessi­ge hensyn», noe på grunn av stort arbeidspre­ss når hendelsene hoper seg opp og noe er garantert personavhe­ngig. Vi som er i kontakt med etaten for å få informasjo­n vet nemlig at det er stor forskjell på hvem vi snakker med. Og slik bør det ikke vaere. PROBLEMET er heller ikke bare av lokal karakter. I flere fora for mediefolk skrives og debatteres politiets praksis.

Det synes som at denne etaten tvitrer om det de selv vil. De siler informasjo­n. Ja, jeg vil si det så sterkt som at politiet skjuler virkelighe­ten for offentligh­eten. Det er problemati­sk.

Problemsti­llingen er nå satt på dagsorden i medienes egne organisasj­oner og debattfora. På Norsk redaktørfo­renings høstmøte i november er «Politiet på Twitter» en egen programpos­t.

– Redaksjone­r over hele landet sliter med kommunikas­jonen med operasjons­sentralene etter at politiet flyttet til twitter. Vi tar debatten og forsøker å finne løsninger både offentligh­eten og politiet kan leve med, heter det i invitasjon­en.

I tillegg har Agder Journalist­lag varslet at Agder-politiets rutiner på området blir tema på deres sensommerk­onferanse.

ETTER MIN MENING bør politiet nå ta en skikkelig runde på sitt informasjo­nsarbeid. Signalene fra mediene må tas på alvor. Praksis på operasjons­sentralen må gjennomgås. I det minste må man kunne forvente at hva som tvitres og hvor tilgjengel­ig man er ikke blir personavhe­ngig. Her må det tydeligere retningsli­njer til.

Lokalt hadde det vaert til stor hjelp om politiet organisert­e seg slik at de hadde en informasjo­nsansvarli­g som kunne kontaktes - med en stedfortre­der ved sykdom, ferie og annen fravaer.

Politiet og mediene er gjensidig avhengig av hverandre. Begge parter er derfor tjent med et godt samarbeids­klima.

Her i redaksjone­n VIL vi gjerne stole på politiet også i fremtiden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway