Lister

Bli med til Ore!

– Det er godt og trygt å bo på Ore, sier Oddbjørg Østensen

- Av Cecilie Nilsen

– Her er det kjempekose­lig - hyggelige naboer og rolige omgivelser. Vi trives veldig godt, legger hun til.

Mannen Birger Østensen nikker seg enig og forteller at det anslagsvis bor omkring 30 personer på Ore.

EN LAV ETTERMIDDA­GSSOL forgyller hus og jorder på stedet midt mellom Vanse og Borhaug. En høne lunter fritt avgårde på utsiden av hønsegårde­n til familien Odd Birger Østensen og Keila Sjöberg. Odd Birger er på reise, men Keila og Odd Birgers foreldre forteller gledelig om den lille grenda. Barna Kethylyn Freitas (14), Vendela Sjöberg (7) og Alexander Oliveiraøs­tensen går etter den brune høna og får henne tilbake til vennene sine.

– Vi flyttet hit fra Uppsala i Sverige for cirka ett år siden. Her på Ore er det stille og fredelig, og vi liker oss godt her, sier Keila.

Oddbjørg og Birger Østensen legger ikke skjul på at de synes det er svaert trivelig at sønnen og familien har tatt over barndomshj­emmet til Birger i Oremarka. De prater varmt til barnebarna, som fremdeles leker på gårdstunet mellom det hvite huset, den røde løa og den lille hønsegårde­n.

– Ore har alltid vaert en fredelig plass, konstatere­r Oddbjørg.

Hun forteller videre at det har blitt en del kjøring ettersom grenda ikke er helt sentrumsna­ert.

– Men det er en selvfølge når man bor litt utpå landet. Så det har man tatt med på kjøpet, sier hun.

KETHYLYN Freitas (14) går på Lista ungdomssko­le, og stortrives både på skolen og på plassen hun bor på.

– Alle bor veldig naer hverandre her. Så det er lett å kommuniser­e og holde kontakten. Mange av mine venner bor naerme, smiler Kethylyn, som også forteller at hun spiller fotball i Spind.

– Hun begynner å få taket på Lista-dialekta, smiler Oddbjørg.

EN TRAKTOR DURER FORBI på veien. På Ore er det ikke aktive gårdsbruk i dag, og jorda blir leid ut til større gårder like ved.

– Det var en tid da det var atskillig mer aktivitet på Ore. I svunne tider var det to butikker og et meieri her, og selvsagt mange gårdsbruk. Onkelen min hadde den ene butikken som het Ore handelspla­ss og den andre var butikken til Sigvald Ore. Det var bakeri på begge plassene, og man kunne kjøpe kraftfôr og det meste man trengte til heimen, forteller Birger.

– Det var en sentral plass på den tiden, legger han til.

Han skrur tiden enda lenger tilbake, og forteller om Ore under 2. verdenskri­g.

– UNDER KRIGEN VAR DET en stor fangeleir rett her oppe, forklarer Birger, og peker opp mot en rekke grantraer på en høyde.

– Her satt 350 russiske krigsfange­r. De jobbet stort sett i Mabergåsen, hvor de tok ut stein som ble brukt til flystripa på flyplassen. Dette var den første russiske fangeleire­n, sier han, og minner om at det var kalde vintre tilbake under krigen, og at mange fanger døde på grunn av kulde i de kalde brakkene.

Selv er Birger født i 1940. Hjemme har han et bilde av seg selv som liten gutt, hånd i hånd med en russisk krigsfange.

– Her i heimen min var huset fullt av tyskere. Rett der borte bodde vaktstyrke­n til fangeleire­n i brakker. De tre husene som står der i dag, som likner på hverandre, står på de gamle murene til vaktstyrke­ns brakker, forteller han.

De tre like husene rommer i dag to tomannsbol­iger og en firemannsb­olig.

Han forklarer at brakkene til fangeleire­n ble tatt bort kort tid etter krigen, da stor mangel på byggemater­ialer gjorde at de ble solgt raskt.

– Mine foreldre har fortalt at de var oppe ved fangeleire­n og gav brød til de russiske fangene. Når de tyske vaktene hadde ryggen til, løp de opp og gav dem brød, forteller han.

I kulturland­skapet kan man fremdeles se restene etter det som var på Ore under krigen. Like ved et tre står murene etter fangeleire­ns doer. Et annet sted står murene etter søppelplas­sen.

I DAG ER DET EN ANNEN TID, og av naeringsvi­rksomhet på Ore finner man to lokale firma med kontor i samme bygg like ved Orekrysset. I dette bygget leies det også ut to leilighete­r over kontorbygg­et. Like bak holder Leif Vere til med firmaet sitt Fasadeentr­eprenøren Coating Service.

– Vi etablerte oss i 2017, og kjøpte senere dette lagerbygge­t i 2018 sammen med Steffen Vik, forteller daglig leder i Skeime Bygg, Ruben Skeime, som forteller at firmaet i dag har en laerling og fire tømrere i arbeid. Skeime Bygg har for det meste arbeid lokalt, men de reiser også litt rundt i landet og bygger hytter for Eiken Hytter AS.

– Det er godt med aktivitet rundt bygget vårt på Ore, da det er mye aktivitet inn på flyplassen, sier Skeime, som er godt fornøyd med firmaets beliggenhe­t på Ore.

STEFFEN Vik, med sitt murerfirma Mur og Maskin, holder også til med kontor og lager i samme bygg.

– Jeg jobber med mur, flis og pipe. Dette er en grei samlingspl­ass, selv om begge firmaene som har kontor her er mye rundt på jobber. Men vi har et kjøkkenbor­d til felles lunsj hvis det lar seg gjøre, forteller Vik, og legger til:

– Dette er et greit sted for min del å ha kontor. Siden jeg bor på Stave, kjører jeg alltid forbi her på vei til en jobb. Ore er et greit sted å ha kontor og lager.

 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Ore sett fra lufta.
FOTO: RUNE HAUAN Ore sett fra lufta.
 ??  ?? De stortrives på Ore; Kethylyn Freitas (bak f.v.), Keila Sjöberg, Oddbjørg og Birger Østensen og barna Alexander Oliveira-østensen og Vendela Sjöberg.
De stortrives på Ore; Kethylyn Freitas (bak f.v.), Keila Sjöberg, Oddbjørg og Birger Østensen og barna Alexander Oliveira-østensen og Vendela Sjöberg.
 ??  ??
 ??  ?? Alexander Oliveira-østensen (t.v.), Kethylyn Freitas og Vendela Sjöberg har bodd i cirka ett år på Ore, og trives godt med fredelig landliv.
Alexander Oliveira-østensen (t.v.), Kethylyn Freitas og Vendela Sjöberg har bodd i cirka ett år på Ore, og trives godt med fredelig landliv.
 ??  ?? Ved treet til høyre står det fremdeles gamle murer etter doene som tilhørte fangeleire­n som var på Ore under 2. verdenskri­g.
Ved treet til høyre står det fremdeles gamle murer etter doene som tilhørte fangeleire­n som var på Ore under 2. verdenskri­g.
 ??  ?? Birger Østensen peker opp mot stedet hvor det var fangeleir under 2. verdenskri­g. Fangeleire­n huset omkring 350 russiske krigsfange­r.
Birger Østensen peker opp mot stedet hvor det var fangeleir under 2. verdenskri­g. Fangeleire­n huset omkring 350 russiske krigsfange­r.
 ??  ?? Disse hønene har også adresse på Ore hos familien Keila Sjöberg og Odd Birger Østensen i Oremarka.
Disse hønene har også adresse på Ore hos familien Keila Sjöberg og Odd Birger Østensen i Oremarka.
 ??  ?? – På Ore er det rolig og fredelig, smiler Kethylyn Freitas (t.v.) og Keila Sjöberg.
– På Ore er det rolig og fredelig, smiler Kethylyn Freitas (t.v.) og Keila Sjöberg.
 ??  ?? Steffen Vik driver murerfirma­et Mur og Maskin, og holder til i naeringsby­gget like ved Orekrysset.
Steffen Vik driver murerfirma­et Mur og Maskin, og holder til i naeringsby­gget like ved Orekrysset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway