Lister

Her er den nye biblioteks­jefen

– Den uformelle kompetanse­n jeg har tilegnet meg med Moron Police, har kommet godt med som biblioteks­jef.

- Av Bjørn Hoel

– Det har egentlig føltes ganske naturlig å ta dette ansvaret, sier

Rune Stordahl (38).

Det avslører Rune Stordahl, som overtok stafettpin­nen etter danske Peter Hansen, som ga seg etter bare noen måneder i sjefsstole­n.

– Det hendte mens jeg var i utdannings­permisjon, så akkurat hva som har skjedd, aner jeg lite om. Men jeg synes det var synd, for han virket som en real kar. Nå har ting blitt som de har blitt og her på biblioteke­t har man egentlig ikke tid til å stoppe opp, sier Farsunds nye biblioteks­jef.

DE FLESTE kjenner nok Rune Stordahl som bassist i det lokale bandet Moron Police, men han har vaert ansatt ved biblioteke­t i Farsund siden 2011.

– De som jobber på skolene kjenner meg nok, for jeg har drevet en del med litteratur­formidling i grunnskole­n. En del av laererne her på Eilert Sundt kjenner jeg også godt til. Jeg har blant annet vaert med å velge ut bøker til saeremner. Jeg har også vaert med å fronte biblioteke­t utad i forbindels­e med Kaperdagen­e, når vi har hatt nordiske spilldager her på biblioteke­t og lignende arrangemen­ter. Biblioteke­t er ikke en ny arbeidspla­ss for min del, sier Stordahl.

– Hva gjør en biblioteks­jef?

– Det var et godt spørsmål. Nå er jeg i en omstilling­sfase, hvor jeg går fra å vaere ansatt til å bli leder, så det er mye nytt for min del. Så svaret må kanskje bli: mer enn jeg trodde. Men det har egentlig føltes ganske naturlig å ta dette ansvaret, og det reflektert­e jeg litt rundt da jeg skulle til intervjuet for denne stillingen. Og det jeg kom frem til da, var at mye av den erfaringen jeg opparbeide­t meg fra bandvirkso­mheten faktisk har hatt stor overføring­sverdi, selv om de to tingene kanskje ikke ligner hverandre ved første øyekast.

– Tilbake til bøkene. Lånes det ut mye bøker for tiden?

– På nasjonalt nivå er utlån av papirbøker litt synkende. Men inkluderer man statistikk­en på digitalt utlån flater den kurven mer ut, sier han, og legger til:

– I Farsund viser statistikk­en at det fortsatt lånes ut veldig mange bøker, men også filmer og spill. I årene 2014, 2015 og 2016 var Farsund litt sånn kjerringa mot strømmen. Utlån av fysisk materiell gikk faktisk opp.

I Farsund er man ikke veldig glad digitale e-bøker.

– Men de er veldig glad i papirboka. Det setter jeg veldig stor pris på, sier han.

NÅR VI SPØR ham om hvorfor han tror at papirboka fortsatt står så sterkt i kaperbyen, svarer han:

– Hvis man skal se litt filosofisk på det er mennesket et taktilt vesen. Man liker å ha noe i hendene som man kan berøre. Det er noe med følelsen av papir og tyngden av boka, samtidig som du har hele teksten foran deg. I tillegg har man omslaget, vaskesedde­len, innbretten på omslaget. Jo mer digitalise­rt ting blir, desto mer vil det komme motvekt-bevegelser, hevder han.

HAN REFERERER blant annet til lesesenter­et i Stavanger, som kom frem til at laering og lesing på skjerm ga dårligere utbytte sammenlign­et med det å ha papirboka foran seg.

– Og for eksempel når det gjelder bruk av penn og papir, så klarer man ikke å skrive like fort som noen prater. Da tvinges du til å vaere aktiv, og forsøke å trekke ut essensen i det som blir formidlet, forteller den nye biblioteks­jefen.

MEN HVORFOR papirboka står så sterkt i Farsund er han likevel usikker på.

– Men man er tydeligvis glad i den fysiske boka, oppsummere­r han.

Det gjelder elevene på videregåen­de også, ifølge Stordahl.

– Eldre titler ligger stort sett tilgjengel­ig digitalt på bokhylla.no, som kan sies å vaere vår «nasjonale hukommelse» - og disse velger dem som oftest først, fordi man får dem umiddelbar­t. Men de vil gjerne ha boka fysisk i tillegg også, sier han.

Personlig er han ikke bekymret for bokens fremtid.

– Jeg tror at så lenge det finnes mennesker, vil boka bestå, sier han.

HAN SAMMENLIGN­ER det litt med musikk, hvor man ser at vinylen har blomstret opp igjen i den digitale tidsaldere­n.

– For enhver ting som skjer vil det komme en mot-reaksjon, gjentar han.

– Hva slag bøker foretrekke­r du?

– Jeg liker når forfattere­n hever blikket sitt og ser utover sitt eget liv når de skriver. Jeg foretrekke­r den store historien.

RUNE STORDAHL går en travel høst i måte, med store og mindre arrangemen­t på løpende bånd.

– Av og til skjer det så mye at jeg glad for at jeg kan delegere oppgaver, sier han.

I Farsund kommune i dag er det to steder man kan låne bøker, nemlig i Farsund og på Borhaug.

– På sikt ønsker jeg å utvide åpningstid­en på Borhaug bibliotek slik at vi skal få til et bibliotekt­ilbud i Vanse. Det fortjener de, sier Rune Stordahl.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway