Lister

Nå er valget tatt

Jan Kristensen trakk sitt forslag om ku og sagblad

- Av Signe Marie Rølland

Fellesnemn­da i nye Lyngdal gikk enstemmig inn for tre på buede linjer i det nye kommunevåp­enet.

– Det var rart at dette skulle bli den store saken, når vi har debattert så mange andre saker. Men jeg må si at jeg synes dette er det peneste, kommunevåp­enet, sa ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen (H) etter endt debatt.

Treet er tegnet av Richard Haugland fra Kvinesdal, som er vinner av konkurrans­en.

– Det er naturlig at treet blir hovedsymbo­let på ordførerkj­edet også, men det er plass til mange andre symboler, som ku og sagblad, sier ordfører i Audnedal, Reidun Bakken (KRF).

Innstillin­gen torsdag var at fellesnemn­da ønsker komiteens vinnerfors­lag, med motivet tre på buede linjer, tas med i den videre vurderinge­n. Fellesnemn­da vedtok i sitt forrige møte 30. august at komitéen, i samråd med grafisk byrå, også utarbeider to forslag som kombinerer dagens to kommunevåp­en.

Det skapte mye bråk.

– Det var godt å få landet det. Jeg tror den nye kommunen er tjent med et helt nytt kommunevåp­en, sa Unni Nilsen Husøy (Frp), som har sittet i komiteen som har jobbet med nytt kommunevåp­en.

– Koster mer

Prosjektle­der for nye Lyngdal kommune, Ann Karin Fuglestad, fortalte innledning­svis at det er kommet en ekstrautgi­ft på kommunevåp­en, som følge av at man har utarbeidet to nye forslag.

– Kommunen kommer nå opp i 150.000 kroner, som det er budsjetter­t med, men det er ikke mer penger i budsjettet for innevaeren­de år, sa hun.

Det var høy temperatur i debatten. Unni Nilsen Husøy (Frp) ba Jan Kristensen (H) til å trekke sitt forslag med ku og sagblad.

– Jeg tror jeg gjør det rett og slett. Jeg trekker mitt forslag med ku og sagblad, sa Jan Kristensen (H) etter at Unni Nilsen Husøy (Frp) hadde vaert på talerstole­n.

Etter dette valgte Johan Ekeland (Ap) å fremme forslag om ku og sagblad, mens Karsten Fidjeland (Sp) fremmet forslag om kua. Etter en prøveavste­mning viste det seg at de resterende 10 politikern­e gikk for treet. Fidjeland og Ekeland trakk da sine forslag.

– Dette burde vi ha unngått. Jan påstår at det har vaert dårlig kommunikas­jon, Jeg kan ikke vaere mer uenig. Vi har forklart hvor langt kommet i prosessen underveis. Hvis det var noen som mente ha med kua, burde det vaert tatt med for lenge siden. Ingen har foreslått dette underveis, sa Unni Nilsen Husøy (Frp).

Hån og skam

Husøy sa at det etiske ved konkurrans­en gjorde vondt, og ba Jan Kristensen trekke forslaget sitt.

– Jan kom med det da vi skulle kåre en vinner. Det er rart at fellesnemn­da vedtar det når det skal kåres en vinner. Vi hadde 641 forslag, så det var bare å gå ned i bunken igjen. Vinneren vil få 20.000 kroner, men vedkommend­e vil kanskje ikke ha laget nytt kommunevåp­en, sa hun videre.

Jan Kristensen (H) mente på sin side at komiteen kunne holdt seg for gode til å bruke ord som hån og skam.

– Du ber litt om det selv også. Når du tegner et forslag og snakker med NRK Sørlandet uten at vi vet det. Så legger de det ut på nett, og du sier at du har vaert kreativ etter dusjen, sa Husøy.

– Rotet det til

– Vi har rotet det til for oss selv, og hvis det viser seg at vi er delt i dag også, må vi bare se om vi skal ta saken opp i eksisteren­de kommunesty­rer eller skyve det til nytt kommunesty­re, sa ordfører i Audnedal, Reidun Bakken (KRF).

Per Jan Ougland (H) mente det hadde blitt en lei sak.

– For meg blir dette merkelig når vi skal arrangere en konkurrans­e der over 640 deltar, men så bestemmer vi her at vi skyver alt i dass og kommer med nye forslag. Det er jo ikke sånn at i har fått forslag vi ikke kunne bruke. De andre to forslagene er ikke bedre enn det som vant. Og hvis vi ikke enes om treet, vil dette bli en komplisert sak. Dette er en lei sak, sa Ougland.

–Vi skal forene og fornye og skape ny kommune. Dette er ikke bra for oss og for saken, mente Eivind Arnt Husøy (Ap).

Johan Ekeland (Ap) sa at mange i Lyngdal ønsket kua.

–Så jeg vil fremme forslag om den. Jeg mener at Jan Kristensen ikke har noe å be om unnskyldni­ng for, sa han.

–Vi har ikke diskutert dette i ungdomsråd­et, men jeg tror de fleste unge mener at forslaget med treet er best. Vi skal danne en ny kommune, selv om jeg mener at kua er søt, sa ungdomsrep­resentant fra Lyngdal, Elias Vinsrygg.

Tønnes Seland (Bygdelista) mente at kommunevåp­enet burde bestemmes før den nye storkommun­en trådte i kraft.

– Hvis ikke kan det lett bli slik at det blir en valgkampsa­k, der noen partiet har kua og andre har treet. Jeg mener vi bør velge vekk den ene kua og at dette ikke bør vi begynner med i ny kommune, sa Seland.

PS: Kommunevåp­enet skal behandles i begge kommunesty­rene 8. november.

 ??  ??
 ??  ?? Ordførerne Jan Kristensen (H) i Lyngdal og Reidun Bakken (KRF) i Audnedal viser fram det nye kommunevåp­enet.
Ordførerne Jan Kristensen (H) i Lyngdal og Reidun Bakken (KRF) i Audnedal viser fram det nye kommunevåp­enet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway