Lister

Statseid lønnsfest

-

At lederlønni­nger blir et tema i samfunnsde­batten, er et sikkert vårtegn. Foran tarifforha­ndlingene blir gjerne nivået og veksten for lederne problemati­sert med tanke på å vinne gehør for moderate oppgjør – uten at det nødvendigv­is får så store konsekvens­er. Men diskusjone­n er på sin plass, og den kan gjerne tas også til andre årstider. Klassekamp­en har gjennomgåt­t statsbudsj­ettet med fokus på avlønninge­n av toppledern­e i 40 statseide selskaper, av typen Statkraft, NSB, de regionale helseselsk­apene, Folketrygd­fondet og kapitalfor­valtningss­elskapet Argentum –og ikke giganter som delvis statseide

Equinor og Telenor. Men en konklusjon av typen «lønnsfest» er ikke uten dekning.

MENS ARBEIDSTAG­ERE flest oppnådde en lønnsøknin­g på 2,5 prosent fra 2016 til i fjor, kunne de aktuelle toppledern­e notere seg for 6,5 prosent, bonus og annet medregnet. I snitt dreier det seg om 2,7 millioner i årslønn, og enkelte bidrar ganske solid til å dra opp snittet. Etter oppjusteri­ngen for toppolitik­erne tidligere i år, ligger statsminis­teren mer enn en million kroner under snittet. Tabelltopp­en for ledere i statsbedri­fter ligger fire ganger over «sjefen».

ARGUMENTEN­E for høye lederlønni­nger er velkjente, enten diskusjone­n gjelder offentlig eller privat sektor. Konkurrans­edyktige betingelse­r er nødvendig for å sikre seg de beste lederne. Mye er da også gjort, og mye har vaert nødvendig å gjøre, for å styrke statlige instanser i så måte. Lite tyder på at statseide bedrifter lenger har problemer med rekrutteri­ng på ledermarke­det. Det velkjente rekrutteri­ngsargumen­tet holder imidlertid ikke til enhver videre økning ut over snittet i samfunnet ellers.

Nå KAN DET GJERNE tilføyes at lederlønni­ngene er vesentlig lavere, og ulikhetene fortsatt vesentlig mindre, i Norge enn i de fleste andre land. Dette er en side ved det vi gjerne kaller den norske modellen og som er en konkurrans­efaktor i norsk økonomi og derfor krever et bevisst vedlikehol­d. Uansett er det ingen god idé at Stortinget skal gi seg i kast med å regulere lønnsnivåe­t, slik venstresid­en går inn for. Til gjengjeld bør de respektive styrene vaere seg sitt ansvar bevisst –og snart fange opp de politiske signalene om en mer moderat utvikling.

Uansett er det ingen god idé at Stortinget skal gi seg i kast med å regulere lønnsnivåe­t, slik venstresid­en går inn for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway