Lister

Fortsatt blomsterka­mp

Ber Fylkesmann­en om Boersvineb­lom-støtte Farsund kommune søker Fylkesmann­en om 90.000 kroner i ekstern finansieri­ng for bekjempels­e av Boersvineb­lom og andre fremmede arter.

- Av Olav Hoel

Ifølge en rapport Farsund kommune har utarbeidet i forbindels­e med søknaden, er det fortsatt behov for å bekjempe denne planten.

– På flyplassen har planten vaert borte siden 2013 og kommet tilbake i fra 2016 til og med i år. Dette viser at man må kontroller­e alle tidligere infiserte areal selv om planten ikke er observert der på noen år. Dersom planten observeres må denne lukes så raskt som mulig og uansett før frøspredni­ng, skriver naturforva­lter Stig Alfred Eikeland i rapporten.

– God erfaring

I rapporten vises det til at det i løpet av hele vekstseson­gen har pågått luking av Boersvineb­lom i Lundevågen hvor to ungdommer har vaert engasjert.

– Begge har nå god erfaring, og ut fra kontroller i området har de utført arbeidet nøye. Tidligere utført bekjempels­e sammen med en tørr sommer har redusert bestanden betrakteli­g. Fra å ha plukket ett hengerlass med sekker i fjor har vi i år bare plukket noen få sekker. Planter finnes kun sporadisk selv om det utover høsten har vaert en økende spiring, trolig på grunn av regnvaer. Nedgang i bestanden fra 2016 til 2017 har fortsatt betrakteli­g til 2018, heter det videre i rapporten.

Sammen med teknisk drift og havnevesen­et er det laget en plan for å forhindre spredning av masser og tilfeldig kjøring i området. Blant annet er det satt opp et skilt med advarsel, og adkomst fra rundkjørin­gen ved gamle Rema 1000 og noen interne veier vil bli fysisk stengt.

– Samtidig har man flere ganger stoppet planer om å kjøre ut masser fra området. Likevel er det vanskelig å garantere at spredning av kjøretøy ikke skjer, heter det i rapporten.

Anbefalte tiltak

Anbefalte tiltak i Lundevågen er derfor blant annet fortsatt luking av opplaert personell med erfaring, nøye registreri­ng av området som er luket i kartlogg, sprøyting av områder som er vanskelige å nå med luking og kartlegge eventuell utkjøring av masser fra området og i størst mulig grad stanse dette.

–Under utarbeidel­se av nye planer samt salg av tomter må det informeres om sprednings­faren og de begrensnin­ger dette legger på bruker eller kjøper. I byggesaksb­ehandling må det legges inn forutsetni­nger om sikker håndtering av boersvineb­lom i tråd med aktsomhets­plikten i NML, heter det videre i rapporten.

Andre arter de ønsker å bekjempe er kjempespri­ngfrø, som er bservert ved Krossnessu­ndet, Elle, Langåker og på Torp, og Parkslirek­ne, som er spredd over store deler av kommunen og synes umulig å bekjempe.

–I år har vegvesenet utsatt kantslått på grunn av tørke. Dette har nok bidratt til å spre mer frø fra saerlig landøyda. Bønder bruker store resurser på å fjerne landøyda. Dur har også dødd av forgiftnin­g i 2018. Det dukker stadig opp behov for å bekjempe eller korrigere andre arter som det må settes av en viss beredskap for. Der er betalt ut tilskudd til bekjempels­e av Hemlock som også vil måtte følges opp noen år til, heter det videre i rapporten.

Likevel er det vanskelig å garantere at spredning av kjøretøy ikke skjer. STIG ALFRED EIKELAND

 ?? FOTO: KAROLINE JOHANNESSE­N LITLAND ?? Det ønskes å forsette bekjempels­en av Boersvineb­lom i Farsund kommune.
FOTO: KAROLINE JOHANNESSE­N LITLAND Det ønskes å forsette bekjempels­en av Boersvineb­lom i Farsund kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway