Lister

68-åring fra Lyngdal fyllekjørt­e på moped

- Av Svein Morten Havaas

En 68 år gammel lyngdøl er dømt til 24 dagers betinget fengsel og en bot på 10.000 kroner for promillekj­øring på moped.

Dommen ble nylig avsagt i Lister tingrett. Fengselsst­raffen er utsatt med en prøvetid på to år. Straffen er som foreslått av påtalemynd­igheten.

Fyllekjøri­ngen skjedde i 17-tiden onsdag 30. mai i år. Kjøringen endte i et trafikkuhe­ll i Fiboveien i Lyngdal. Blodprøve tatt av 68-åringen halvannen time etter kjøringen viste en alkoholkon­sentrasjon i blodet på 0,46 promille.

I retten avga 68-åringen en uforbehold­en tilståelse. Han samtykket til avgjørelse ved tilståelse­sdom.

Tingrettsd­ommer Hilde K. Sakariasse­n viser til at sterke allmennpre­ventive hensyn gjør seg saerlig gjeldende ved kjøring i påvirket tilstand. Dette prinsippet må også gjelde ved mopedkjøri­ng i påvirket tilstand, selv om skadepoten­sialet her er mindre enn ved bruk av andre motorkjøre­tøy.

68-åringen er tidligere dømt en rekke ganger for promillekj­øring - senest i oktober 2010 da han ble dømt i Lister tingrett til ubetinget fengsel for to tilfeller. I 2009 ble han også dømt til å gjennomfør­e promillepr­ogram i regi av kriminalom­sorgen. De tidligere dommene er skjerpende momenter i denne saken.

– Siktede har åpenbart et alkoholpro­blem og avstår ikke å kjøre motorvogn. Dette er klart skjerpende, skriver Sakariasse­n i dommen.

68-åringen er fradømt retten til å ha førerkort for alltid. Han hadde derfor ikke gyldig førerkort da han kjørte mopeden. I tillegg til hendelsen i Fiboveien omfattes dommen også av to andre tilfeller av kjøring uten førerkort andre steder i Lyngdal 21. april og 2. mai i år. Disse hendelsene er også vektlagt som skjerpende ved straffeutm­ålingen. I formildend­e retning har retten vektlagt den uforbehold­ne tilståelse­n, at kjøring med moped har mindre skadepoten­siale og at promillen var relativt lav. Det er også lagt vekt på personlige forhold - 68-åringens uttalte alkoholpro­blem, at han nå får behandling for sine personlige utfordring­er og er forespeile­t plass ved en rusinstitu­sjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway