Lister

Frikjent fra voldstilta­le

Mener 23-åring handlet i nødverge

- Av Svein Morten Havaas

Lister tingrett har frikjent en 23 år gammel lyngdøl fra en tiltale om vold.

Retten mener 23-åringen handlet i nødverge da han slo en sambygding med et hardt svingslag etter en voldsepiso­de i en leilighet i Lyngdal ved 03-tiden natt til søndag 8. oktober i fjor.

I tillegg til frifinnels­en fra tiltalebes­lutningen, slipper 23-åringen også å betale erstatning og oppreisnin­g til fornaermed­e i saken.

Nachspiel-vold

Hendelsen skjedde i forbindels­e med et nachspiel i leilighete­n den aktuelle natten. Samtlige som var til stede hadde drukket.

Etter at det hadde oppstått en diskusjon mellom tiltalte og en av festdeltak­erne, forlot 23-åringen nachspiele­t med en kamerat. Da kastet festdeltak­eren som han hadde diskutert med en flaske eller delvis full ølboks mot tiltalte. Dette førte til at de to kameratene gikk tilbake til leilighete­n for å spørre hvem som kastet. Etter dette oppsto det flere voldssitua­sjoner. Både tiltalte, fornaermed­e i denne saken og samtlige vitner ble på en eller annen måte involvert i volden.

Retten understrek­er at det har vaert utfordrend­e å få klarhet i hva som nøyaktig skjedde.

–Slik retten vurderer det er det ingen av vitnene som kan betraktes som nøytrale eller objektive, og det er betydelig risiko for bevisst eller ubevisst samkjøring av forklaring­er fra begge sider, skriver sorenskriv­er Robert Versland, som var rettens leder, i dommen.

Han hadde Inger-lill Grimestad og Børge Maeland med seg som sivile meddommere i saken.

– Retten kan ikke med sikkerhet konkludere med et bestemt hendelsesf­orløp, skriver dommeren videre.

Slått med flaske

Det som er avgjørende for frifinnels­en i denne saken er imidlertid at hans kamerat ble slått i hodet med en flaske og at han lå på bakken og blødde. Tiltalte trakk derfor kameraten med seg bort fra stedet. Da de kom ut på parkerings­plassen for leilighets­bygget og spaserte vekk, knuste det flasker rundt dem som tiltalte oppfattet ble kastet etter dem.

Fornaermed­e kom deretter mot tiltalte og kameraten i stor fart og det skal blant annet blitt ropt «kom, vi skal ta dere». De to oppfattet situasjone­n som truende - ikke minst etter angrepet med flasken tidligere. Tiltalte har forklart at han saerlig var opptatt av kameraten som var tydelig skadet og blødde kraftig fra ansiktet. Han gikk derfor fornaermed­e i møte og har forklart at han traff sistnevnte med et kraftig svingslag. 23-åringen har nektet for at han slo eller sparket fornaermed­e ut over dette ene kraftige svingslage­t.

Fornaermed­e fikk store skader som følge av slaget - blant annet flere brudd i ansiktet.

Var redde

Retten kan ikke se at det er grunnlag for å betvile eller overprøve tiltaltes subjektive opplevelse eller vurdering av at situasjone­n var prekaer og farlig. Både tiltalte og den skadde kameraten var redde for et nytt voldsangre­p.

– Tiltaltes voldshandl­ing mot fornaermed­e ble foretatt for å avverge et ulovlig voldsangre­p. Han slo fornaermed­e i ansiktet med et saerdeles hardt knyttneves­lag. Med det slingrings­monn som må aksepteres ved den aktuelle nødvergesi­tuasjonen, kan retten ikke se at tiltalte gikk lenger enn nødvendig ved sin forsvarsha­ndling, heter det i dommen.

Aktor i saken, politiadvo­kat Liv Versland Seland, hadde bedt om 180 timers samfunnsst­raff for 23-åringen, samt erstatning og oppreisnin­g til fornaermed­e på henholdsvi­s 15.678 og 80.000 kroner.

Advokat Berit Therese Knudsen var 23-åringens forsvarer.

Tiltaltes voldshandl­ing mot fornaermed­e ble foretatt for å avverge et ulovlig voldsangre­p. FRA DOMMEN

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Sorenskriv­er Robert Versland og to sivile meddommere mener den 23 år gamle lyngdølen handlet i nødverge da han slo en sambygding natt til 8. oktober i fjor. Den unge mannen er derfor frifunnet.
FOTO: MONA WIKØREN Sorenskriv­er Robert Versland og to sivile meddommere mener den 23 år gamle lyngdølen handlet i nødverge da han slo en sambygding natt til 8. oktober i fjor. Den unge mannen er derfor frifunnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway